Persoonlijke verhalen

Waarzeggers, mediums en de spirituele beurs: een gokje wagen met mijn toekomst!

Het is zondagmiddag als ik samen met een vriendin voor de deur van MartiniPlaza in Groningen sta. Het is nog rustig. We lopen door de klapdeuren naar de zaal waar we getrakteerd worden op een sterke en doordringende wierrooklucht. Het prikkelt mijn zintuigen – en niet per se op een fijne manier. Het is een voorproefje van wat ons staat te wachten, hier op de spirituele beurs. 

We beginnen met een kop thee. Want om nou meteen naar de eerste de beste tafel te banjeren voor een gesprek met een medium of handlezer is voor ons ook een beetje te veel van het goede. Mijn vriendin is ooit al eens eerder op zo’n spirituele beurs geweest, voor mij is het de eerste keer. Ik weet niet goed wat ik hier verwacht te vinden. Ik denk dat ik er vooral ben uit nieuwsgierigheid.

Tikkeltje spiritueel

Ik ben niet uitgesproken spiritueel. Wel sta ik voor heel veel zaken open. Zo vind ik vanaf mijn puberjaren edelstenen, intuïtie/tarotkaartjes en maanstanden al hartstikke interessant. Ik heb wat minder met de termen als ‘je zonnevlecht zit in de knoop’, met handopleggingen blokkades opheffen of met mediums (dat laatste vind ik gewoon eng). Maar ik veroordeel niets. Mensen moeten lekker doen waar zij zich goed bij voelen en dat zie ik hier op de beurs ook terug.

Het is allemaal zo normaal!

Als we na de thee een rondje doen, zien we verschillende mediums – sommigen zelfs bekend van Astro TV (ha!). Anderen zitten meer ‘verstopt’. We blijven een beetje giechelig, omdat het er allemaal zo normaal uitziet. Er zijn geen mensen die met kralenkettingen in hun haar je proberen te lokken om je toekomst te laten voorspellen. Er is geen enkele glazen bol. De mensen die edelstenen, wierrook en kleding verkopen, zien eruit zoals wij. Iets in mij had het excentrieker verwacht, maar dat zegt meer over mij dan over deze mensen.

Na het zoveelste rondje oriënteren, besluiten we allebei ergens te gaan zitten. Ik neem plaats bij een vrouw die iets doet met kaarten, kleuren en chakra’s. Ik weet niet zo goed wat ik aan haar moet vragen. Ik voel me soms een beetje stuurloos, misschien kan ze me daar een beetje advies in geven?

Duur advies

Ik leg het aan haar voor, waarna ik uit haar kaartendeck met kleuren de kleuren moet kiezen die me het meest aanspreken. Het blijken de kleuren van het chakra te zijn. Ze vindt het opvallend dat ik de creatieve kleuren voorop leg en de communicatiekleuren juist meer aan het einde. Volgens haar ‘ben ik niet in balans’. Ik hoor het ietwat sceptisch aan. Wie is er wel 100% in balans? Als ze dan ook nog over ‘zonnevlecht’ begint, raakt ze me helemaal kwijt.

Op mijn stuurloos-zijn geeft ze me het antwoord dat ik meer in contact moet komen met mijn gevoel en daar naar moet durven luisteren. Op zich een prima advies, maar toch stelt het me teleur. Er sijpelt niets persoonlijks in dit advies door. Ze geeft niet aan dat ze iets bij me voelt, waar die blokkade dan zit of hóé ik dit dan moet doen. Ik betaal €25 voor dit advies wat je volgens mij aan iedereen kunt geven.

Glazen bol dan maar?

De deskundige die mijn vriendin ‘helpt’, begint met haar te vertellen dat ze waarschijnlijk een vorm van autisme heeft. We vallen allebei bijna van onze stoel. Dit is zó direct. Het voelt niet als een helpende hand, maar eerder als een aanval. Ze vroeg om advies hoe ze thuis beter kan communiceren, niet om een stempel.

Ik weet niet of ik ooit weer naar zo’n soort beurs ga. Hoewel ik nog steeds opensta voor het spirituele, voelde deze beurs niet goed. Naast de mismatch met de deskundigen voelde ook de TL-verlichting en de drukte bij de kraampjes waar iedereen met je gesprek kan meeluisteren niet goed.

En volgens mij is luisteren naar jezelf en je eigen gevoel bést spiritueel. Ik denk dat ik eerder in het buitenland nog eens naar zoiets zou gaan, met kraampjes waar mensen je proberen te lokken naar die glazen bol of waar iemand je hand leest en je toekomst voorspelt. Misschien is ook dat niet de waarheid, maar dat past wel in mijn creatieve geest.


Stiekem toch wel geïnteresseerd in het spirituele?
Hier een aantal producten die ik thuis heb (of wil hebben)!
Let op, dit zijn affiliate links van Bol.com. Dit betekent dat ik een paar % krijg van het aankoopbedrag als jij besluit iets op de website te bestellen. Je betaalt er niet meer voor!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.