Persoonlijke verhalen

Bewust ontspannen? Is daar een cursus voor?

In een eerdere blogpost liet ik weten dat 2024 voor mij in het teken staat van ‘bewust ontspannen’. En het is niet alsof ik dat nog nooit eerder geprobeerd heb. Sommige ‘ontspanmethodes’ liggen nog steeds ergens achterin de kast.  

Eerlijk is eerlijk: vroeger kon ik fan-tas-tisch ontspannen. School nam ik heel serieus en dus maakte ik altijd mijn huiswerk bijna meteen als ik thuiskwam, leerde braaf (op tijd!) voor toetsen en maakte me nooit heel erg druk – behalve als het om wiskunde ging.

Er bleef dan altijd genoeg tijd over om series en films te kijken, boeken te lezen of tot laat op stap te gaan met vrienden om vervolgens de hele zondag brak in bed te blijven liggen. Daarbij sportte ik ook nog regelmatig, wandelde ik graag met onze hond en kon ik ook genieten van nieuwe hobby’s.

Van offline naar online hobby’s

Ik weet niet precies wanneer, maar toen namen online hobby’s het over. Instagram, YouTube en op mijn kamer films en series kijken waren ineens leuker dan een boek lezen of een nieuwe hobby als handlettering oppakken.

In de coronatijd besloot ik mijn online gebruik een halt toe te roepen en offline hobby’s uit te proberen. Want… goed voor m’n hoofd én beter dan constant ‘aan’ staan. Want daarin voel ik me soms – onnodig – gestresst.

Leren haken is verre van ontspannen!

En nu komt het hoor, ik heb echt van alles geprobeerd. Ik kocht bijvoorbeeld een haaksetje van een eekhoorn. Het zag er súper schattig uit en ik zag mezelf al helemaal al hakend op de bank zitten. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het instructies waren voor vijftien verschillende haaksoorten. Dit was geen schattig setje voor beginners… en beginnen met een pannenlap? Ja, zó leuk leek het me nou ook weer niet.

Van een vriendin kreeg ik een miniatuur café. Of nou ja. Ik moest m zelf bouwen. En echt, super schattig! Op de doos stond heel vrolijk ‘Je hebt alleen een stanleymesje en lijm nodig, de rest zit in de doos!’ Wat denk je? Het doosje ligt nog steeds in de kast.

Ontspannen door te puzzelen of kleuren?

‘Puzzelen dan?’ zei een vriendin toen. Ja! Dacht ik. Ik zocht een leuke, kleurrijke puzzel uit en ging ervoor zitten. Na een halfuur had ik één hoekje gevonden, maar niets wat erop aansloot. Misschien was een puzzel van 1000 stukjes iets te ambitieus om mee te beginnen. Bovendien wilde Dixie de puzzelstukjes opeten.

Het enige wat me wel even kon bekoren, was kleuren op nummer. Ik hoef er niet bij na te denken, want bij elk nummertje hoort een kleur. Ik kan het doen op de bank terwijl ik een serie kijk of gewoon aan de keukentafel. Maar nu zijn de potloden al een halfjaar stomp en is het kleurboek niet meer uit de kast gekomen.

Ontspannen kost moeite

Dus ik overdrijf niet als ik zeg dat ik offline hobby’s moeilijk vind. Je moet er iets voor doen, het kost toch meer moeite dan TikTok-video’s op mijn telefoon kijken. En toch ga ik het dit jaar weer proberen.

Want zoals al eerder zei: mijn hoofd moet soms gewoon even uit! Ik ben dit jaar begonnen met meer wandelen, mezelf af en toe toestaan om even niks te doen (ik hoef niet 24/7 met mijn bedrijf bezig te zijn) en regelmatig te sporten. En hoewel dat al helpt om even ‘uit’ te gaan, lijkt het me nog steeds leuk om andere offline hobby’s uit te proberen.

Dus kom maar door met jullie tips en adviezen! Hoe ontspan jij écht? Of dender jij net als ik als een NS-trein constant door?  


Let op: dit artikel bevat affiliate links van Bol.com. Als je op een van de links klikt, kost het jou niets extra’s maar levert het mij een klein bedrag op waarmee ik thee kan kopen en nog meer content voor je kan schrijven.

 6 reacties

   • Margot

    Puzzelboekjes! Gewoon van die woordzoekers die je ook meeneemt op vakantie. Verder heb ik alle ontspanningsopdrachten van hierboven al eens uitgespeeld. Het verschilt bij mij ook per fase wat ik leuk vindt of waar ik bij kan ontspannen. Een legpuzzel is leuk, maar zit bij mij altijd een soort van tijdsdruk achter (anders ligt die puzzel alleen maar stof te vangen ) op dit moment lees ik graag simpele boeken, als ze te spannend zijn kan ik niet ontspannen

    • Maaike

     Oh, dat klinkt heerlijk ontspannend! Puzzelboekjes zijn inderdaad een goede! En begrijpelijk dat je je ontspanningsactiviteiten afwisselt. Soms heb je nou eenmaal inderdaad een fase dat je het een leuker vindt dan het ander (of er meer motivatie voor hebt haha).

 • Luna

  Allereerst met lezen en schrijven. Maar in 2023 besloot ik dat ik nieuwe (creatieve) dingen wilde leren. Om te voorkomen dat ik na een poging stopte, koos ik voor online cursussen met begeleiding en met als doel om resultaten met elkaar te delen. Dat scheelt een boel! Zo leer ik nu brushletteren via een online cursus em mijn resultaten mag ik delen in een afgeschermde community met de cursusleidster. Je krijgt feedback en je doet inspiratie op bij de andere cursisten. Elke week oefen ik een uurtje. Daarnaast doe ik aan creatief journalen en natuur journalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.