Boekenhoekje

Deze 11 jeugdboeken moet je gelezen hebben!

Of je nu voor jezelf of voor een kind op zoek bent naar een geschikt boek, dit lijstje met jeugdboeken die je gelezen moet hebben kan zéker helpen. Toen mijn vriend Alex me vroeg naar een aantal vroegere favorieten, begon er meteen iets te borrelen. “De boeken van Thea Beckman natuurlijk, maar oh – ook Harry Potter! En wat te denken van alles van Carry Slee.” Lees snel verder voor 11 van mijn favorieten. 

Thuis is het lezen er aardig goed ingeramd. Was dat ook niet zo moeilijk, want ik genoot er intens van om met een boek op schoot te zitten. Een uitje naar de bibliotheek was dan ook altijd een feestje. “Mag ik zés boeken uitzoeken?!” Ik herinner me mijn eigen enthousiasme nog goed. En naarmate ik ouder werd, bleef die enthousiasme erin zitten. Op de middelbare school vonden mijn klasgenoten het vreselijk om te moeten lezen voor Nederlands. Ik vond het alleen maar leuk!

Hieronder een lijstje met 11 boeken die indruk op me hebben gemaakt toen ik tussen de 10-15 jaar oud was. Ik ben ook benieuwd naar jouw favorieten! Deel je ze met me in een reactie onder deze blog?

Let op: dit artikel bevat affiliate links van Bol.com. Als je op een van de links klikt, kost het jou niets extra’s maar levert het mij een klein bedrag op waarmee ik thee (of koekjes :)) kan kopen en nog meer content voor je kan schrijven.


1 Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman

Súperspannend. Ik las ‘m in een oogwenk uit. En nog steeds komt ‘ie in vele lijstjes voor, want ook nu is het nog steeds een boek waar veel kinderen plezier aan beleven.

MEER INFORMATIE

2 Kippenvelreeks – R.L. Stine

We hadden op school een mini bibliotheek waar een heleboel Kippenvelboeken stonden. Op aanraden van een klasgenootje nam ik er een mee naar huis en al snel volgden er meer. Want hoewel ik ze écht wel eng vond, waren ze ook superspannend. Met name de jongens in de klas genoten intens van deze spannende en soms ietwat vieze, bloederige horrorverhalen.

MEER INFORMATIE

3 Het verrotte leven van Floortje Bloem – Yvonne Keuls

Een heel heftig, meeslepend en verdrietig boek. Maar ook zo prachtig opgeschreven door Yvonne Keuls. Ik weet nog dat ik dit boek las en ik tranen met tuiten moest huilen om die arme Floortje. Op latere leeftijd heb ik het boek nog eens gelezen en wat denk je? Precies hetzelfde resultaat.

MEER INFORMATIE

4 Afblijven – Carry Slee

Tijdens mijn schooltijd waren de boeken van Carry Slee mateloos populair. Eén van die boeken heeft me zelfs bijna een prijs opgeleverd tijdens de voorleeswedstrijd in de gemeente. Ik las ze graag en de thema’s die erin voorkomen zijn vandaag de dag nog altijd actueel.

MEER INFORMATIE

5 Achtste groepers huilen niet – Jaques Vriens

En jep, deze lezeres huilde wél. Het boek is later ook verfilmd. En terecht, want wat een mooi boek! Het is om te lachen, maar tegelijkertijd ook echt om te huilen. Ik las ‘m in groep 8 en hij heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten.

MEER INFORMATIE 

6 Harry Potter – J.K. Rowling

Need I say more? Deze reeks is voor alle kinderen bijna een must-read. Ik kon me zo verliezen in die tovenaarswereld. Ik ben er ook een beetje ingegroeid, want in het eerste boek zijn Harry en zijn vrienden natuurlijk ook nog hartstikke jong. En naarmate zij ouder warden, werd ik ook ouder. Superspannend, heel goed geschreven en ook stukken beter dan de films.

MEER INFORMATIE

 

7 De Hongerspelen – Suzanne Collins

Deze las ik toen ik al iets ouder was, ik denk een jaar of zestien. Maar het greep me meteen. Ik heb deel 1 in twee dagen uitgelezen en bestelde meteen ook de andere delen. Ik móést weten wat er verder ging gebeuren. Nu er een prequel van de film in de bios draait, is ook dit boek weer hartstikke populair (en terecht als je het mij vraagt!).

MEER INFORMATIE

8 Heartland serie – Lauren Brooke

Als tiener was ik eigenlijk maar met één ding bezig: paarden. En boeken lezen over die beesten hoorde daar natuurlijk bij. Met name deze boekenreeks – later ook te zien als tv-serie – verslónd ik. Menig Sinterklaascadeautje had met deze boekenreeks te maken. Want meng paarden, alternatieve geneeswijzen, Amerika en een romance in de paardenstal in een boek en BAM, je hebt een interessant boek te pakken.

MEER INFORMATIE

9 Blauwe Plekken – Anke de Vries

Ik denk dat ik deze maar opnieuw moet lezen, want hoewel hij wel een herinnering oproept, kan ik niet precies meer achterhalen waarom. Maar de recensies liegen er niet om. Een heftig jeugdboek met een belangrijk thema. Waarschijnlijk heb ik ook om deze moeten huilen (nu ik er zo over nadenk, moest ik wel veel om boeken huilen).

MEER INFORMATIE

10 Dawn-serie – Virginia Andrews

Mijn moeder had deze serie in de kast. Vrij jong begon ik in de omnibus te lezen en ik was verkocht. Wat een prachtig boek, maar ook ontzéttend verdrietig. Hoe kan zo’n meisje als Dawn zoveel pech in haar leven hebben? Een tip: na het lezen van dit boek heb je wel even wat vrolijks nodig!

MEER INFORMATIE

11 Mama, vroeger was ik – Jim B. Tucker

Behalve van ‘gewone’ boeken, hield ik ook wel van ietwat bijzondere boeken. Zoals dit boek waarin de verhalen van kinderen die vertellen over reïncarnatie centraal staan. Of ik het geloof? Dat weet ik nog steeds niet, maar interessant (en een beetje eng) vond ik het wel.

MEER INFORMATIE

Welke boeken horen volgens jou ook in dit rijtje thuis? Ik ben benieuwd! Deel ze met me onder dit artikel.

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.