pixababy
Boekenhoekje

Op zoek naar een top thriller? Zoek dan nog even verder

RECENSIE LINDA JANSMA – SCHADUWKINDEREN – Een thriller die zich afspeelt in Nederland. In Friesland, notabene! Een topvrouw in de hoofdrol en een realistisch verhaal over terrorisme. 

Of het een goed boek is, kan ik meestal aan de hand van de hoeveelheid leestijd wel ongeveer beoordelen. Dat het een week of drie geduurd heeft voordat ik dit boek uit had, zegt dus wel iets. Binnen een week uit is het een topboek, binnen twee weken een goed boek en binnen drie weken… Ja, reken maar uit.

Het verhaal van Linda Jansma krijgt lovende woorden op internet, maar het lukt mij niet om ze op te schrijven. Deels kan ik het verklaren: het is onderdeel van een serie. Ik heb geen idee wat er vroeger met officier van justitie Jules is gebeurd en het hele zijspoor over haar broer die vrijkomt uit de gevangenis, kan mij dan ook niet zoveel schelen.

Over het boek Schaduwkinderen

Officier van justitie Jules Decklerck krijgt te maken met een grote zaak. Midden in een drukke straat ontploft een auto. Al snel is het duidelijk dat de mensen in de auto, een kind en een oudere man, onderdeel zijn van een terroristische groepering en dat dit enkel nog maar het begin is.

Zelf heeft Jules geen smetvrij verleden. Ze is opgegroeid in Belgie waar ze haar vader dood heeft aangetroffen. Haar broer Remi zit ervoor vast in de gevangenis, maar zij hebben elkaar al ruim twintig jaar niet gesproken. In het dagelijks leven houdt ze de mensen op een afstand, omdat ze bang is om ook hun kwijt te raken. De relatie die ze had met Harry Simones, journalist, is mede daarom verbroken.

Maar Harry laat Jules niet los. Hij wil meer van haar weten over de bommen, maar duikt ook zelf in het zaakje. Als Jules wordt bedreigd, wil hij haar beschermen. Hij onderneemt actie, maar realiseert zich niet dat hij daardoor juist in de problemen komt. Wat volgt is een race tegen de klok van de politie om de terroristen op te pakken en Harry weer ongeschonden uit de strijd te halen. Zal het hun gaan lukken de daders op te pakken, voordat er nog meer slachtoffers vallen?

Oordeel van het boek

Het thema, terrorisme, is zeer realistisch neergezet. Het kan inderdaad zo gebeuren dat we in Nederland te maken krijgen met een dergelijke situatie. Je kunt je dus snel inleven in de personages en de dreiging die er is.

Het verhaal is vlot geschreven, maar kwam wel een beetje laat op gang. Er wordt ook veel omheen geschreven. Het rode draadje van Jules’ verleden moet ook behandeld worden (ook al heeft dat weinig te maken met het verhaal zelf). Er is wel een poging gedaan dat draadje samen te vatten, maar die hoofdstukken leken wel eerder op mijn geschiedenissamenvatting uit de derde klas.

Dat het verhaal verteld wordt vanuit verschillende personages, vind ik een plus. Het onderwerp wordt daardoor ook vanuit verschillende posities bekeken. Het einde is zoveel beter dan het begin van het verhaal. De laatste zeventig bladzijden heb ik namelijk in recordtijd in de trein uitgelezen. Ineens moest ik weten hoe het afliep. Dat maakt het extra jammer dat het begin zo stroef is, waardoor je eigenlijk niet verder wil lezen. Uiteindelijk is het boek wel de moeite waard, maar het is geen thriller topper.

Titel: Schaduwkinderen (2016)
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij: De Crime Compagnie 
Prijs bij Bol.com: 15 (paperback) 7,99 (Ebook)
ISBN: 9789461092564
Aantal pagina’s: 294

Thriller Linda Jansma
Thriller Linda Jansma

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.