boekrecensie ilse ruijters
Boekenhoekje

Onwijs spannend van begin tot eind

RECENSIE ILSE RUIJTERS – LATER ALS IK DOOD BEN – In een recordtempo heb ik deze thriller gelezen en ik ben nog steeds aan het nagenieten. Een verrassend verhaal, een steengoed plot en een heel fijne schrijfstijl: ik ben fan! 

Ik was nog maar net in het boek begonnen toen ik het verhaal ingetrokken werd. Het liet mij niet meer los. Meer dan eens heb ik door het boek een gebroken nacht gehad. Nog een hoofdstuk. Nog een. Ach… nog ééntje, snel. En voor ik het goed en wel in de gaten had, was het twee uur ‘s nachts. Binnen een paar dagen had ik dit boek van Ilse Ruijters dan ook uit.

Over het boek ‘Later als ik dood ben’

Elin wil maar een ding en dat is het ontrafelen van haar familiegeschiedenis. Haar tante die vroeger alleen maar met poppen wilde spelen en zelfmoord heeft gepleegd, blijkt haar moeder te zijn. Maar wie is dan haar vader? Er gaan geruchten rond dat hij een tbs’er is, maar klopt dat wel? En waarom klemt haar adoptiemoeder haar kaken op elkaar?

Om meer over zichzelf te weten te komen, solliciteert Elin naar een functie als sociotherapeut binnen een tbs-kliniek. De mannen met wie ze daar werkt, hebben de meest verschrikkelijke dingen gedaan. Van serieverkrachters tot pedofielen en meervoudige moordenaars.

Misschien is een van hen wel haar vader? Misschien lijkt haar vader wel op een van die mannen van de kliniek of kan iemand haar helpen bij haar zoektocht. Vastberaden gaat ze op zoek naar antwoorden.

Een vleugje romance

Ondertussen wordt een van haar collega’s verliefd op haar. Hoewel ze hem allesbehalve leuk vindt, vertelt ze hem een deel van haar familiegeschiedenis. Ook hij heeft banden met andere klinieken en kan haar misschien verder helpen.

Ondertussen is Rem, een van de tbs’ers die ze begeleidt, onder haar huid gekropen. Hij lijkt zichzelf meer en meer onder controle te hebben en mag voor het eerst op verlof. Zij gaat met hem mee en dan gebeurt er iets binnen in haar. Ze voelt zich tot hem aangetrokken en hij tot haar.

Wat betekent dit? Is haar geest net zo verknipt als dat van haar biologische vader en haar moeder die zeer zwakbegaafd is? Zorgt die combi ervoor dat ze dit soort keuzes maakt? Elin komt steeds dichter bij de waarheid, maar heeft zelf niet in de gaten dat ze een gevaarlijke, heel gevaarlijke, weg aan het bewandelen is…

Oordeel

Ik zei het net al: wát een goed boek. Ik zat van begin tot eind op het puntje van mijn stoel. Af en toe prevelde ik hardop ‘What the fuck’ en ineens was het boek uit. Veel te snel naar mijn gevoel!

Ilse bouwt op fenomenale wijze de spanning op. Je voelt hem constant en je denkt steeds dat er iets gaat gebeuren. Het kan ook haast niet anders ,maar de manier waarop het dan uiteindelijk gebeurt? Dan verwacht je niet.

Toch een klein puntje van kritiek: hoewel het einde heel spannend is, gaat de ontknoping ook heel snel. Ineens gebeurt er heel veel tegelijk en worden de geheimen ontrafeld. Als dat iets verder was uitgerekt, was het misschien nog beter geweest.

Desalniettemin is het boek een dikke vette aanrader als je van een spannend boek houdt!

Titel: Later als ik dood ben (2016)
Auteur: Ilse Ruijters 
Uitgeverij: The House of Books
Prijs bij Bol.com: 9,99 (paperback) 6,99 (Ebook)
ISBN: 9789044348149
Aantal pagina’s: 256

Boek Ilse Ruijters
boek Ilse Ruijters

 Voor meer boekrecensies klik je hier

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.