Boekenhoekje

Lekker leeslijstje: 11x boekentips

Ik heb altijd van die periodes waarin ik óf heel veel lees, of niet bijster veel. De afgelopen tijd lag mijn leesgehalte behoorlijk hoog. Fijn voor jullie, want daardoor heb ik dit leeslijstje kunnen maken. 

In 2023 wil ik mijn onlinegedrag een tikkeltje naar beneden schroeven. De godganse dag ben ik bezig met internet – en dus mijn telefoon. ’s Avonds komt het regelmatig voor dat ik een serie of een film kijk, maar ondertussen de helft van de tijd op mijn telefoon zit te kutten.

Een paar weken geleden liet ik na het eten de televisie uit, zette een muziekje aan en dook op de bank met een boek. En heel eerlijk? Ik was heerlijk ontspannen en dacht niet eens aan mijn telefoon. Nadeel: het boek was zó leuk dat ik niet kon stoppen met lezen en vervolgens pas tegen half 2 ging slapen.

Let op: dit artikel bevat affiliate links van Bol.com. Als je op een van de links klikt, kost het jou niets extra’s maar levert het mij een klein bedrag op waarmee ik thee kan kopen en nog meer content voor je kan schrijven.

 1. Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas

Dat gevoel dat je je baan wil opzeggen, al je afspraken wil cancelen en gewoon op de bank wil ploffen om te lezen is een heerlijk gevoel. En dat kreeg ik met deze fantasyreeks ‘Een hof van’ van Sarah J. Maas.

Als je houdt van boeken als Vampire Diaries, Harry Potter of de Hongerspelen valt deze reeks ook in de smaak. Er zijn in totaal vijf delen. Het is verstandig om bij het eerste deel te beginnen al moet ik eerlijk bekennen dat het vanaf boek 2 écht verslavend wordt. Boek 1 vertelt een beetje het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon, Feyre. Ze is 19 en door middel van jagen in de bossen onderhoudt ze haar gezin. Op een dag komt ze bij de onzichtbare muur een reusachtige wolf tegen die ze neerschiet. Dit is niet zonder gevolgen, want een speciaal wezen – een soort fee – neemt haar mee naar zijn landgoed ter vergelding van de moord op z’n soort. Ze voelt zich gevangen, want ze mag nooit meer naar huis. Ze wil haar ontvoerder haten, maar toch ontstaat er steeds meer tussen hen. Ook komt Feyre erachter dat ze keihard moet vechten om haar hoofd boven water te houden in deze magische wereld. Want voor een gewone mens zijn er heel veel gevaren in deze wereld.

LINK

 

 1. Herinneringen aan hem – Colleen Hoover

Al jaren ben ik fan van Colleen Hoover. Dit boek greep me bij m’n strot en liet me ook niet meer los. Het vertelt het verhaal van Kenna die na een aantal jaar in de gevangenis terugkeert in de maatschappij. Ze heeft maar één doel: haar dochtertje vinden en ontmoeten. Maar iedereen lijkt vastberaden om haar bij haar weg te houden. De enige persoon met een link naar haar verleden is de charmante Ledger, maar ook hij vindt het moeilijk om haar te vertrouwen en haar te helpen.

Een roman waar de vonken vanaf springen, maar waarbij ook de tranen over je wangen stromen.

LINK

 

 1. De zevende zus – Lucinda Riley

Het voelde als een moetje om dit boek te lezen. De andere delen van de Zeven zussen-reeks had ik stuk voor stuk gelezen, maar over dit deel had ik niet veel goeds gehoord. En het begint ook niet al te best. Ik stoorde me enorm aan de eerste honderd bladzijden waarin er naar mijn mening te veel onnodig ‘gekletst’ wordt.

Daarna begint het verhaal wel te lopen en wordt het allemaal een stuk interessanter. De zussen gaan op zoek naar hun zevende zus die in eerste instantie niet staat te springen om contact, vanwege haar eigen tumultueuze verleden. Net als bij de andere delen wisselt de schrijfster het heden af met een historisch verhaal. En dat is toch wel weer heel knap gedaan.

LINK

 1. Drie dates – Beth O’leary


Als je zin hebt in een roman die makkelijk wegleest én een verrassend plot heeft, dan is dit zeker iets voor jou. In het boek volg je het verhaal van drie vrouwen die elkaar niet kennen, maar wel een relatie hebben met dezelfde man. Hoe zit dat? Wat voor spel speelt Joseph?

LINK

 1. Liever verliefd – Sophie Kinsella

Vroeger was ik enórm fan van Sophie Kinsella. Zodra er een boek van haar uitkwam, kocht ik ‘m. De laatste jaren vind ik haar boeken soms een beetje tegenvallen.

Dit boek is een heerlijk feelgoodverhaal. Ava volgt een schrijversretraite in Italië waar alle cursisten hun eigen levens – en dus ook hun naam – geheim houden. Ze ontmoet ‘Dutch’ en er bloeit iets tussen hen op. Eenmaal weer terug in Londen is het idyllische plaatje verdwenen en ontdekken ze hoe verschillend hun levens zijn. Is het nog steeds een goede match?

Bij vlagen hardop gelachen, maar soms vond ik het karakter en wat ze meemaakt wel een beetje over de top en daardoor minder geloofwaardig.

LINK

 1. Burning moon – Jo Watson (*Engels boek!)

Ik ben súperfan. Ik moet om ieder boek keihard lachen én ze zijn heel fijn geschreven. Wel alleen in het Engels, maar als je dat niet erg vindt is het echt een (goedkoop) pareltje.

In Burning Moon staat Lilly centraal. Ze is haar perfecte leventje al aan het plannen sinds haar 12e. Ze heeft dan nu ook de perfecte verloofde, huis en aanstaande bruiloft. Maar tijdens de bruiloft laat haar zogenaamde perfecte verloofde haar in de steek. Het is niets voor Lilly, maar ze maakt de impulsieve beslissing om te vluchten. Ze springt op het vliegtuig naar Thailand waar ze haar huwelijksreis alleen doorbrengt. Alhoewel… In het vliegtuig ontmoet ze Damien. Een knappe man die niets geregeld heeft. Ze leren elkaar beter kennen en beleven samen een avontuurlijke reis. Kan Lilly haar oude ik achter zich laten?

Ook leuk van Jo: Love to hate you, Love you, love you not, Just the way I am, The great ex-scape en Finding You.

LINK

 1. Life’s too short – Abby Jimenez (Engels boek)

Vanessa heeft alles goed voor elkaar. Ze heeft miljoenen YouTube-volgers en doet alles wat ze wil. Ze heeft daar een goede reden voor, omdat de kans groot is dat ze net als haar moeder en zus niet ouder wordt dan 30 vanwege een erfelijke aandoening.

Als haar halfzus haar de voogdij geeft over haar dochter verandert Vanessa’s leven. Ineens kan ze niet meer spontaan op reis, maar moet ze voor haar nichtje zorgen. Als het baby’tje ’s nachts alles bij elkaar krijst en haar onderspuugt biedt de succesvolle advocaat die naast haar woont zijn hulp aan.

Wat volgt is een rollercoaster aan emoties. Ze lijken een perfect stel, maar Vanessa kan hem immers niet de toekomst bieden waar hij op hoopt. Wat als ze net als haar moeder en zus niet oud wordt? Alles wat ze voelt, probeert ze dan ook zo ver mogelijk weg te drukken. Maar of dat verstandig is…? Aanrader!

LINK

 1. Orakel – Thomas Olde Heuvelt

Uitleggen waar dit boek over gaat is een lastige. Beter is om er gewoon aan te beginnen het te ervaren. De schrijver heeft namelijk de gave om realiteit te mengen met een flinke dosis spannende sciencefiction. Het resultaat is een dikke pil die je in no time uit hebt.

LINK

 

 1. Mindgames – Leona Deakin

Deel één van deze spannende serie is er absoluut eentje om voor te gaan zitten. Mensen worden vermist en het heeft allemaal te maken met een bizar spel. Het enige wat de mensen gemeen lijken te hebben, is dat ze vermist raken op hun verjaardag.

Psycholoog en privédetective Augusta Bloom buigt zich over de verdwijningen en komt erachter dat er nóg een link met al deze mensen is. Ondertussen wordt het spel steeds dodelijker en voordat ze het goed en wel doorheeft, speelt ook Augusta het spel mee.

Huiveringwekkend, ijzersterk en een ware pageturner.

LINK

 1. De verdwijning – Katherine Webb

Ik sluit het lijstje af met een spannende oorlogsroman. Bath, 1942. De Duitsers zijn een bombardement van de stad begonnen. In de chaos van de nacht verdwijnt de kleine Davy. Frances, die op hem zou passen, kamt de verwoeste stad uit, op zoek naar het jongetje. Maar het is oorlog, en niemand heeft oog voor de verdwijning van een kind.

Wat is er met Davy gebeurd, en is hij nog in leven? Naast de verdwijning van het kind, komen ook de spoken van het verleden bij Frances weer bovendrijven. Heeft de vermiste Davy en de gebeurtenis die haar leven twintig jaar geleden op z’n kop zette iets met elkaar te maken?

LINK

 

 1. Leni Saris – De woorden van het lied

En als laatste nog een shout out naar Leni Saris! Deze schrijfster, met name populair in de jaren 70, heeft ontzéttend veel (tiener)boeken geschreven. Toen ik op een zondag rondstruinde in de kringloopwinkel, liep ik tegen een omnibus van haar aan.

In een middagje tijd (de boeken hebben vaak niet meer dan 150 bladzijden) las ik De woorden van het lied. Heerlijk om even weg te duiken in jaren 70 romance (en taalgebruik) mét behoorlijk feministische hoofdpersonen.

LINK

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.