boekrecensie, roman, jojo moes
Boekenhoekje

Beginnen en niet meer ophouden!

RECENSIE JOJO MOYES – VOOR MIJ – JA, JA, JA! Iets anders kon ik in eerste instantie niet uitbrengen. Ik kreeg een mailtje dat het nieuwste boek van Jojo Moyes was verschenen – Voor Mij – en ik heb ‘m meteen gekocht. Op het moment dat ik begon met lezen, was het mis; ik kon niet meer stoppen! Een pareltje van een boek, zeg ik je.

OVER DE ROMAN

Het begon allemaal met ‘Me before you’ oftewel het boek Voor Jou. De Engelse Louisa Clark gaat werken voor de verlamde Will Traynor. Het eerste boek was verrassend. Een bijzondere verschijning, die Lou. En Will? Die zit chagrijnig in zijn rolstoel, wil niets en probeert Lou weg te krijgen. Pas op, hierna volgen een aantal spoiler alerts, dus als je het niet wilt weten, moet je nu stoppen met lezen…

Will wil euthanasie plegen. Lou probeert hem op andere gedachten te brengen. Ze vinden elkaar op een bijzondere manier… Helaas kiest Will uiteindelijk toch voor de dood en is Louisa ontroostbaar.

Na dat eerste boek en na de verfilming van het eerste boek (allebei aanraders, overigens), volgt het boek Na Jou. Ja, iets minder verrassend dan het eerste deel, maar alsnog boordevol humor en ontroerende momenten. In deel twee is Louisa ontzettend verdrietig en depressief; ze is haar grote liefde verloren. Hier komt ze toch nooit meer bovenop? Als ze per ongeluk van haar eigen dak valt, ontmoet ze Sam de Ambulanceman. Als ze merkt dat ze Sam leuker vindt dan gewoon leuk, brengt dat alles in de war. Wat moet ze met al die gevoelens? Wat zou Will daar wel niet van gevonden hebben?

Boek drie

En nu is er dan het derde deel. Voor Mij. Louisa Clark neemt een baan aan in hartje New York, bij een rijk stel. Haar taak? De assistent slash vriendin zijn van de vrouw des huizes. Een Poolse vrouw die nogal last heeft van stemmingswisselingen en waar Louisa een zware dobber aan heeft. En dan is er ook nog Sam de Ambulanceman die ze achter heeft moeten laten in Engeland. Het gaat allemaal goed tot Sam een superknappe collega krijgt en Louisa oog in oog staat met een jongen die sprekend op Will lijkt…

Overleeft de relatie deze afstand? En hoelang pikt Louisa het verschrikkelijke gedrag van haar baas nog? Gaat ze in New York dat geluk vinden waar ze zo naar smacht? Enne… wat doet haar zus eigenlijk geheimzinnig?

OORDEEL OVER HET BOEK

Ik heb het eigenlijk al verklapt; dit boek is te gek. Heel eerlijk? Het haalt het niet bij deel 1. Die was verrassend en tegelijkertijd heel verdrietig, maar deel 2 en 3 zijn absoluut heel goed geschreven romans.

Ik heb hardop om het boek moeten lachen, heb tranen moeten weg knipperen en grijnsde af en toe breeduit om de herkenbaarheid. Het verhaal bezit de flair van New York en leest als een tierelier. Jojo Moyes weet hoe je een lezer in een verhaal moet trekken en niet meer moet loslaten tot aan de laatste pagina. En dan ben je verdrietig dat ‘ie is afgelopen.

Serieus. Ik zou ‘m doen.

Boekrecensie Jojo Moyes
Boekrecensie Jojo Moyes

Titel: Voor Mij (2018)
Prijs: 19,99 (paperback) – 12,99 (ebook)
Auteur: Jojo Moyes
Pagina’s: 400
ISBN: 9789026144943
Uitgeverij: De Fontein

Lees hier meer boekrecensies! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.