Persoonlijke verhalen

De liefde haten

Soms haat ik de liefde en de Nederlandse band Racoon blijkbaar ook. Zij hebben er zelfs een liedje over geschreven– Hate to love – en er zit wel een kern van waarheid in. Je houdt van je geliefde, van je kinderen, je ouders, je broers en zussen, je huisdieren of misschien zelfs van je auto. En als je iets verliest waar je van houdt, dan doet dat pijn en wil je jezelf voor een volgende keer beschermen. 

Dagelijks horen we in het nieuws dat door een dodelijk ongeluk een file is ontstaan. Iemands vader, moeder, zoon of dochter komt die dag niet meer thuis. Jonge meisjes worden ontvoerd en nooit meer teruggevonden. Kinderen zijn aan het spelen en stuitten op een op scherp staande handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Vaders krijgen een hartaanval. Moeders gaan gebukt onder huiselijk geweld en drinken zichzelf dood om er maar vanaf te zijn.

Vreemdgaan

Er is van al deze mensen gehouden, maar wij verwijderen ons van deze verhalen. Het overkomt ons niet. En toch kan het gebeuren dat morgen degene van wie je houdt er niet meer is. Dat je kinderen ineens niet meer thuiskomen van een jongerenvakantie, omdat het vliegtuig neerstort. Je grote liefde komt te overlijden of je erachter komt dat je partner al tijden vreemdgaat. Ja, dan snap ik Racoon heel goed. Dan haten we allemaal de liefde.

Moeilijk afscheid

En toch liggen liefde en haat dicht bij elkaar. Want het haten van of het bang zijn voor de liefde betekent dat je blij kunt zijn dat je iets hebt wat afscheid nemen zo moeilijk maakt.

Betekent het daarom dat het leven altijd fair is? Nee, jammer genoeg niet. We weten niet wat de dag ons morgen brengt, maar ik weet wel dat ik het liefhebben soms vervloek, maar nog altijd blij ben dat ik een groot hart heb.

En ja, soms maakt het mij bang, soms verdrietig en soms ontzettend boos, maar bovenal kan het mij intens blij maken. En als het dan toch eventjes wat minder gaat, dan mag ik van mezelf heus wel een tijdje balen, Met Racoon meezingen dat ik de liefde haat en tegelijkertijd weten dat het vanzelf weer beter gaat.

Eén reactie

 • yvonne

  Ooh dit nummer komt zo binnen bij mij
  beluister het heel vaak
  eigenlijk iedere dag
  tranen met tuiten
  mijn maatje heeft mij in de steek gelaten.
  deelden lief en leed
  en daar zit je dan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.