Persoonlijke verhalen

Dicky Woodstock 2017: ‘Wat heb ik eigenlijk beleefd?’

Drie dagen feestvieren in Steewijkerwold bij het Dicky Woodstock popfestival is best zwaar voor lijf en leden, máár ook heel gezellig. Voor de Steenwijker Courant schreef ik iedere dag een stukje over het feest. Deze artikelen verschenen op de website van de krant, maar ik deel ze ook hier nog even met jullie.  

Verslag van de donderdag

Het campingterrein van de Schapenweide staat vol met caravans en tentjes. Van 18-jarigen tot 60+-ers. Ze hebben allemaal één ding gemeen: feestvieren. Maar waar de een het netjes rondom zijn tentje heeft, hebben anderen een heuse picknicktafel voor de (tent)deur staan vol met lege flesjes bier en zakken chips. Al hebben ze op deze ochtend toch liever een kop koffie of thee om de dag mee te beginnen…

Meisje in de tent

In hun pyjama met kleine oogjes kruipen ze een voor een hun tentje uit en maken de gang naar de kantine. Een beetje frisse lucht, een broodje en een kop koffie of thee doet voor velen wonderen.

Na de eerste slok koffie komen de verhalen van de vorige avond los. Alhoewel, verhalen… “Ik weet eigenlijk niet meer wat we beleefd hebben… Ging ik nou met jou naar huis?”, “Hebben we eigenlijk nog wat gegeten?” en “Jij was toch met dat meisje de tent in gedoken?” zijn veelgehoorde kreten op het campingterrein.

Ronddraaiende attractie

De vriendinnen Dianne Vonk, Cilia de Boer en Leonie Romme weten nog wel wat ze de vorige avond allemaal beleefd hebben. Dianne uit Steggerda (19): “Ik heb misschien maar twee uur slaap gehad, maar dat was het wel waard!” Over Doe Maar zijn ze alle drie niet zo te spreken.

“Ik vond het eigenlijk een beetje saai…” zegt Leonie (19) uit Wanneperveen voorzichtig. “We zijn later naar Gers Pardoel op de Pleasure Weide geweest. Dat was wel heel leuk.” De dames hebben nog wel één tip: “Als je alcohol hebt gedronken kun je beter niet in de ronddraaiende attractie op het binnenveld…”

Tent weggewaaid

Ietsje verderop staat een groepje uit Zelhem (Achterhoek) met een grote legertent. “We zien elkaar gemiddeld één keer per jaar en dat is bij Woodstock.” De meesten van hen gaan al twintig jaar naar het festival en hebben sinds een aantal jaren een vaste plek op de camping. “De mensen van de camping kennen ons inmiddels en wijzen ons altijd hetzelfde plekje aan. Het leuke is dat we ook ieder jaar weer dezelfde buren hebben. Heel gezellig om elkaar dan weer te zien!”

Het jaar waarin Woodstock niet doorging in verband met de storm kunnen ze zich nog goed herinneren. “Iedere tent en vouwwagen was weggewaaid, alsof het niets was. Alleen onze legertent stond nog. Iedereen kwam daarom maar bij ons in de tent schuilen.”

Tatoeages

Zo langzamerhand maakt iedereen zich op voor de tweede Woodstockdag. “We gaan zo meteen even naar de trekkertrek en vanavond willen we sowieso in de Roktente naar Death Angel,” vertelt een groepje uit Jubbega. “Met dat glitter van Gerad Joling en Luv hebben we niet zoveel…” Ze lachen en wijzen naar de tatoeages op hun armen en hun piercings. “Wij zijn meer van de harde rock en de metal…”

Toch gaat het voor velen vooral om de gezelligheid. Nina de Wit (37) uit Heerenveen: “De muziek is voor mij meer bijzaak. Op het binnenterrein gezellig met een drankje met iedereen ouwehoeren maakt Woodstock voor mij een groot feest. Ik heb nu alweer zin in vanavond!”

Verslag van de vrijdag

De line-up van de vrijdagavond in de grote tent past helemaal bij het thema wit en glitter. Met optredens van Andre Hazes jr., Luv en Gerard Joling zit het wel goed met het meezinggehalte. De tent is dan ook al snel goedgevuld als om tien uur Andre Hazes jr. zijn eerste liedje begint te zingen.

Spontaan idee

Het thema wit en glitter nodigt veel mensen uit om verkleed te gaan. Een wit shirt, glitterhoedje of stropdas is gauw ergens uit de kast getrokken. Anderen doen echt hun best iets origineels te bedenken, zoals Nienke Demmink en haar vriendinnen uit Blesdijke en omgeving.

Met zijn zevenen zijn ze gehuld in prachtige, witte trouwjurken. “We zaten op een avond bij elkaar toen we dit spontaan bedacht hebben,” vertelt Nienke. “De meesten van ons zijn nog niet getrouwd. We hebben de jurken gewoon online besteld. En dat we de eerste prijs gewonnen hebben, vinden we natuurlijk hartstikke leuk!” En die prijs past uiteraard weer helemaal bij het thema. “Kaartjes voor de Toppers!”

Twee glazen bier

Bij alle barren is het een drukte van jewelste. Het idee van organisatie STAP om straks maar twee glazen alcohol per keer op te halen, kan op het festivalterrein niet op veel sympathie rekenen. Jos Dekker uit Tuk: “Het probleem dat jongeren onder de achttien bier krijgen los je daarmee niet op. Je legt zo alleen maar meer druk op het personeel. Een onzinmaatregel als je het mij vraagt.”

Jan de Haan uit Oldelamer is het grondig met hem eens. “Er moet gewoon meer gecontroleerd worden. Bij de ingang, maar ook bij de bar. Het zou toch waardeloos zijn als je voor tien mensen bier haalt en je moet vijf keer heen en weer lopen?”

Friesland

Vriendinnen Esther Hofstee en Marit Bruinenberg staan buiten na te genieten van de muziek van Luv en Gerard Joling. Marit: “We vonden vooral Luv heel leuk. Ze hadden echt heel makkelijke dansjes die we uiteraard even mee hebben gedaan.” Ze begint te lachen en Esther knikt. “Gerard Joling had er ook snel sfeer in. Alleen een beetje jammer dat hij leek te denken dat hij in Friesland was…”

Na de grote namen wordt het festijn nog afgesloten door talloze bandjes op het terrein. Langzaamaan wordt het minder druk bij de barretjes en taait men af naar huis. Opnieuw een geslaagde avond. Nog een dag te gaan…

Klik hier voor het gróte Woodstockverslag

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.