boekrecensie Jojo Moyes dans met mij
Boekenhoekje

Het boek dat je in je hart raakt en je niet meer loslaat

RECENSIE JOJO MOYES – DANS MET MIJ

Met moeite trok ik mijn ogen van het scherm van mijn e-reader los en staarde een paar tellen naar buiten. De trein zoefde door het met zonovergoten landschap en ik probeerde die dikke brok in mijn keel weg te slikken. 

Mijn blik dwaalde af naar de onderkant van het scherm. Ik was nog niet eens op de helft en nu al werd ik emotioneel. Iets in mij wilde helemaal niet verder lezen, want met nog zoveel pagina’s te gaan stond het hoofdpersoontje, de 14-jarige Sarah, vast nog veel meer te wachten.

Over Dans met mij

Dit boek vertelt het verhaal van de 14-jarige Sarah en haar Franse opa Henri. Sarah leeft maar voor één ding en dat is haar paard Boo. Ze leert op een oude, vergeten manege op hem te rijden. En dan niet gewoon wat rondjes draven en galopperen zoals we zelf ooit misschien op een paard gehobbeld hebben. Nee, ze dansen.

Haar opa brengt haar een ijzeren discipline bij en kent letterlijk de klappen van de zweep. In zijn jonge jaren studeerde hij aan le Cadre noir, een van de meest prestigieuze rijscholen in Frankrijk. Hij ziet dat Sarah talent heeft en gelooft dat zij verder zal komen dan hij ooit is geweest.

Maar dan krijgt de oude man een hersenbloeding en staat Sarah er alleen voor. Door een speling van het lot komt Sarah terecht bij Natasha en haar ex-man Mac. Natasha is advocate Jeugdrecht. Ze leeft gescheiden van haar ex, tot hij ineens op de stoep staat. ‘Het is maar tijdelijk’, zegt hij. Maar als ze allebei Sarah ontmoeten, besluiten ze haar samen te helpen.

Magistraal

Tijdens het lezen komt Sarah tot leven. Deze roman is absoluut geen flutromannetje. Schrok je van het woord ‘paard’? Dat hoeft helemaal niet. Het boek gaat niet zozeer over paarden, maar het gaat over het leven van een kansarm meisje met zoveel talent, maar geen geld. Het leven stelt haar iedere keer weer teleur. Ze wil helemaal niet bij Natasha en Mac wonen die doen alsof ze een ‘happy family’ zijn. Sarah heeft heel goed in de gaten dat ze eigenlijk te veel is.

Als haar opa in het ziekenhuis ligt en de baas van de manege ook nog eens de boel verkoopt, gaat het nog slechter met Sarah. De nieuwe eigenaar valt haar lastig over de huur. Sarah werkt keihard, begint zelfs te stelen en houdt haar mond tegen Mac en Natasha. Ze raakt steeds dieper in de nesten en dan lijkt er nog maar één oplossing over te blijven: naar Frankrijk vertrekken met Boo en niet meer omkijken.

Niet traditioneel

In dit boek komt alles tot leven. Je voelt met iedereen mee. Je ziet Sarah op haar paard ‘dansen’ en grijnst van oor tot oor. Tegelijkertijd voel je haar verdriet in iedere porie van je lijf.

Als je je wilt verliezen in een boek, dan is dit absoluut een aanrader. Het is geen traditioneel liefdesverhaal. Niet meisje vindt jongen, wordt verliefd, hart wordt gebroken en later weer gelijmd. Nee, dit verhaal is anders.

Thema’s als vertrouwen, kwetsbaarheid en je gevoel durven vertrouwen komen veelvuldig aan bod. Alle personages maken een reis – letterlijk en figuurlijk – en komen allemaal zichzelf tegen.  Het is een verhaal over verlies, over jezelf terugvinden en over vooruit durven gaan.

Titel: Dans met mij (2016)
Auteur: Jojo Moyes
Uitgeverij: De Fontein 
Prijs: 19,99 (paperback) 6,49 (Ebook)
ISBN: 9789026141386
Aantal pagina’s: 496

Jojo Moyes – Dans met mij (uitgeverij Fontein)

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.