5x boekentips maart
Boekenhoekje

5 verslavende boekentips maart

De laatste tijd neem ik overal mijn e-reader weer mee naar toe. Zelfs naar m’n werk als masseur. Als ik dan onverhoopt een gat in m’n dag heb, pak ik er lekker een kop thee bij en duik in m’n boek. “Je bent echt een lezer, hè,” zei laatst een collega tegen me. “Ja,” zei ik met een zekere trots in m’n stem. “Ik denk ook dat er een boek voor iedereen is. Die top 10 lijstjes van de Bruna zeggen me niet zoveel. Het gaat erom wat jíj leuk vindt en dat kan van alles zijn.” Zie het onderstaande lijstje dan ook vooral als inspiratie. 

Waardebepaling sterren:

★: niet uitgelezen, geen doorkomen aan. Een woordenboek is nog leuker.
★★: met moeite uitgelezen, maar toch niet helemaal mijn boek.
★★★: ik heb me ermee vermaakt, maar het laat geen onuitwisbare indruk achter.
★★★★: omg, ja! Dit boek is superleuk en moet iedereen lezen!
★★★★★: WAUW, WAUW, WAUW. Dit boek wil ik aan de hele wereld tippen!

Let op: Dit artikel bevat affiliate links van Bol.com. Als je op een van de links klikt, kost het jou niets extra’s maar levert het mij een klein bedrag op waarmee ik thee (of koekjes :)) kan kopen en nog meer content voor je kan schrijven.


Als alles is gezegd – Anne Griffin

Genre: drama/roman
Aantal sterren: ★★★★

 Samenvatting: Vijf drankjes, één nacht: Maurice Hannigan heft nog vijf keer het glas op zijn leven. Met elk drankje heft hij het glas op iemand die belangrijk voor hem is geweest. Zijn jong gestorven broer, zijn ingewikkelde schoonzus, zijn dochtertje die slecht vijftien minuten oud werd, zijn zoon en zijn vrouw. Aan de hand van deze mensen vertelt Maurice zijn levensverhaal.

Recensie: Over de liefde, vriendschap en de verrassingen van het leven. Een goed geschreven boek! Het boek weet me van begin tot eind te boeien en laat een bijzondere indruk achter. En daarbij: op wie zou jij het glas heffen? Wie zijn voor jou de belangrijkste personen in je leven?

Het bevroren goud Cilla en Rolf Börjlind

Genre: thriller
Aantal sterren: ★★★★

Samenvatting: Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken. Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot zwaargewond is geraakt bij de crash en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.

Recensie: Het is het eerste boek dat ik van deze schrijvers lees – en wat voor één! In een snel tempo uitgelezen. Een hartstikke spannend boek, het verhaal zit goed in elkaar en brengt je op verschillende sporen. Hoewel er een vaste ‘reeks’ bestaat, kun je dit boek prima los lezen.

You deserve each other – Sarah Hogle

Genre: feelgood
Aantal sterren: ★★★,5

Samenvatting: Naomi is verloofd, maar eigenlijk heeft ze daar he-le-maal geen zin in. Ze doen allebei alsof hun relatie perfect is, hebben alles van elkaar gepikt, maar Naomi heeft er geen zin meer in. Ze maken ruzie, halen bizarre grappen uit en doorgaan een emotionele rollercoaster waar je u tegen zegt.

Recensie: Een paar keer moest ik flink hardop lachen. Een ietwat rauwe roman over twee mensen die hélemaal niet bij elkaar lijken te passen. Maar de handdoek in de ring gooien? Dat weigeren ze allebei, dus vechten ze elkaar in plaats daarvan de tent uit. Met soms heel kinderachtige (en dus heel grappige!) grapjes. Maar liefde en haat? Het ligt toch altijd wel verdomd dicht bij elkaar, hè?

Twee prinsen – Jackie van Laren

Genre: feelgood
Aantal sterren: ★★★,5

Samenvatting: Madelon, studente culturele antropologie, reist af naar het miljonairsstaatje Montferrat aan de Middellandse Zee. Ze verwacht niet meer dan een zonnig weekend en nuttig materiaal voor haar afstudeeronderzoek. Via haar oom heeft ze een interview geregeld met de steenrijke Jack die een hoge functie bekleedt in de regering van het staatje. Voor Madelon het weet, logeert ze in Jacks privévuurtoren, dineert ze op Quasims chique jacht en is ze een eregast op het jaarlijkse exclusieve gala. Alles voor de wetenschap natuurlijk. Lukt het haar om weerstand te bieden aan de geoefende charmes van haar onderzoeksonbjecten?

Recensie: Ah, zo fijn om met dit boek in de lentestemming te komen. Hoewel het verhaal niet zo geloofwaardig is, hóéft dat ook helemaal niet. Heerlijk om je te verliezen in het verhaal van een nuchtere, Nederlandse dame die twee begeerlijke vrijgezellen leert kennen. Ze wordt als een prinses in de watten gelegd en valt van de ene verbazing in de andere!

David & ik – Gijs van der Logt

Genre: roman
Aantal sterren: ★★,5

Samenvatting: ‘Luister, ik kan gedachten lezen,’ vertelt David aan zijn vriend Pim, die daardoor gefascineerd en verward raakt. Hun vriendschap verdiept zich, maar als Eva opduikt, ontstaat er complicatie in Pims liefdesleven. Pim vreest Davids kennis en vraagt zich af of die hem zal breken. ‘David en ik’ is een tijdloze coming-of-age-roman over liefde, vriendschap en persoonlijke groei, gebaseerd op het verhaal van auteur Gijs van de Logt en zijn echte vriend David.

Recensie: De tekst op de achterflap boeide me meteen en tijdens het lezen was ik erg geboeid door het verhaal van de jonge en onzekere Pim. Ik vond het leuk om te lezen dat Pim een persoonlijke en zichtbare ontwikkeling doormaakt. Ook de vriendschap met de bijzondere David wordt mooi neergezet in het verhaal. Wel miste ik soms een beetje context en miste ik ‘wauw’-momenten die ervoor zorgden dat ik wilde doorlezen. Wel vond ik de interne dialogen mooi en boeiend opgeschreven. Al met al een mooi debuut van een veelbelovende schrijver.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.