speciale boekentips met families in de hoofdrol. Collega van 6 boeken
Boekenhoekje

Geheimen, intriges en spanningen: boeken met families in de hoofdrol

De Boekenweek van 2024 staat geheel in het teken van ‘Bij ons in de familie’. Daarom voor alle leesliefhebbers een lijstje boeken waarin families een belangrijke rol spelen én die zeker niet mogen ontbreken op je verlanglijstje. 

Let op: Dit artikel bevat affiliate links van Bol.com. Als je op een van de links klikt, kost het jou niets extra’s maar levert het mij een klein bedrag op waarmee ik thee (of koekjes :)) kan kopen en nog meer content voor je kan schrijven.

De zeven zussen-reeks

Genre: roman

Need I say more? Deze reeks is al jarenlang mateloos populair.
In het kort: de romans draaien om de geadopteerde dochters van Pa Salt. Na zijn dood laat hij iedereen een brief en coördinaten achter waarmee ze hun familiegeschiedenis kunnen achterhalen. Iedere zus gaat op zoek naar hun afkomst. Het bijzondere vind ik aan deze hele reeks is dat elk boek twee verhalen heeft: eentje van een zus in de huidige tijd én het verhaal van een van hun voorouders in het verleden. Aanrader, allemaal!

 

Verder dan de sterren – Kristin Hannah

Genre: roman

Tranen met tuiten! In het boek staat Tully Hart centraal. Ze denkt dat ze alles aankan, maar dan sterft haar beste vriendin Kate. Tully belooft dat ze Kates kinderen opvangt, maar dat blijkt moeilijker dan ze ooit had kunnen denken. Ook liet haar moeder haar altijd in de steek en nu wil ze er ineens voor haar zijn. Een aangrijpend verhaal over familie, vriendschap en het verleden. Overigens is het boek De Wintertuin ook een enorme aanrader en net zo aangrijpend. 

 

De verloren kinderen – Diney Costeloe

Genre: oorlogsverhaal/roman

Een ontroerend verhaal van twee zusjes die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Engeland naar Australië worden vervoerd. Het feit dat het boek deels gebaseerd is op waargebeurde feiten maakt hem nog eens extra bijzonder. Vanaf de eerste pagina pakt het boek je bij je strot en laat je niet meer los. Een must read!

Eveneens een aanrader: Het meisje zonder naam & Twee moedige vrouwen.  

 

Wij – David Nicholls

Genre: literaire roman

Sommige boeken vergeet je niet. Jaren geleden las ik deze en bij het maken van dit lijstje doemde hij meteen weer op in mijn gedachten.

Het verhaal gaat over Douglas die midden in de nacht door zijn vrouw wordt gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat bijna het huis uit om te studeren en zij vindt dat dit een goed moment is om te scheiden. Douglas probeert zijn huwelijk te redden. Er staat nog een familievakantie gepland en dit de oplossing voor alles zijn.

’t Hooge Nest – Roxanne van Iperen

Genre: waargebeurd/oorlogsverhaal

Een waargebeurd verhaal over twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ze moeten onderduiken en komen terecht in ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Onder hun leiding groeit het huis uit tot een van de grootste onderduikadressen van Nederland. Een bijzonder verhaal over moed, verraad en liefde.

 

 

Een heel gewoon gezin – Mattias Edvardsson

Genre: psychologische thriller

Het boek nog niet gelezen, maar ik heb wel de verfilmde Netflixserie “En helt vanlig familj” gezien. Een origineel, psychologisch verhaal over een gezin dat uit elkaar valt nadat de 19-jarige dochter van Adam en Ulrika wordt beschuldigd van moord. Adam gelooft in zijn dochters onschuld, maar Ulrika denkt dat ze wel degelijk iets verbergt. Een meesterwerk!

 

 

De Camino – Anya Niewierra

Genre: thriller

Nog niet gelezen, maar wel getipt! Het boek is de winnaar van de NS Publieksprijs en de bestverkochte thriller in 2023. Het gaat over de 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet die al jaren gelukkig in Zuid-Limburg woont met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino. Lotte blijft ontredderd achter. Maanden later ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat in om onderzoek te doen naar zijn verleden. Die komt tot een schokkende ontdekking. Dan is er ook nog iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt… 

De stille huisgenoot – Clémence Michallon

Genre: thriller

Nog niet gelezen, maar hoog op mijn leeslijstje! Aidan Thomas is een hardwerkende echtgenoot en vader, maar ook een seriemoordenaar die acht vrouwen heeft vermoord. Er is een negende slachtoffer, een vrouw die hij de naam Rachel heeft gegeven en die hij gevangenhoudt in zijn schuur achter het huis. Als Aidans vrouw overlijdt, verhuizen hij en zijn dochter naar een woning zonder schuur. Daar neemt hij een gewaagde stap: Rachel gaat mee en hij stelt haar voor als een familievriendin die een onderkomen nodig heeft. Hoe gaat dit aflopen…? 

 

Vier plus één – Jojo Moyes

Genre: roman

Eigenlijk vind ik tot nu toe alle boeken van Jojo de moeite waard (en zit er in velen van hen wel een vorm van familieliefde), maar deze bijzondere roman dook meteen op in mijn gedachten.

Het vertelt het verhaal van alleenstaande moeder Jess. Ze heeft twee kinderen en haar dochter Tanzie is briljant in wiskunde, stiefzoon Nicky wordt erg gepest. Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt. Grappig, ontroerend en meeslepend!

Ook het noemen waard…

woman finding some book to read

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.