Persoonlijke verhalen

Persoonlijke challenge: een maandje geen alcohol

“Zullen we een wijntje doen?” De blik op mijn oma’s gezicht als ik nee zeg, spreekt boekdelen. “Hè? Maar we drinken altijd samen een wijntje!” Ik schiet in de lach en haal mijn schouders op. “Ik weet het, maar deze maand drink ik even niet!” Het is nu 17 oktober en ruim twee weken geleden dat ik mijn laatste restje wijn door de gootsteen spoelde en mijn borrels heb vervangen voor thee, ranja of cola.  

 

Net als zo’n beetje iedereen die weleens een flinke kater heeft gehad, roep ook ik soms ‘Ik drink NOOIT meer.’ Want dat moment waarop je wakker wordt en je aan álles voelt dat het een vreselijke dag gaat worden, is een dag die je graag snel weer wil vergeten. De kamer tolt, je hoofd voelt zwaar, je maag lijkt wel ondersteboven gekeerd te zijn. En als je dan je maag voelt samentrekken, omdat die vieze drank eruit moet, dan ren ik als een ware Usain Bolt naar de wc-pot om vervolgens op mijn knieën neer te zakken en de pot zo innig te omhelzen dat het lijkt alsof ‘ie de liefde van mijn leven is.

Standaard geworden

Die eerste, échte kater kreeg ik denk ik rond mijn zestiende. Nu, veertien jaar later, drink ik nog steeds. De hoeveelheid katers, ik heb ze niet geteld. Maar toch overvalt het me altijd wel een paar keer per jaar. Is dat dan de reden waarom ik even stop? Nee.

Ik stop deze maand, omdat ik volgens mij nog nooit een maand níét heb gedronken. Vanaf mijn zestiende werd het een standaardding in mijn weekendroutine. Dat is op zich niet erg. Maar twee jaar terug, tijdens de eerste lockdown, werd mijn standaardroutine wat uitgebreider. Om de boel een beetje op te fleuren begon ik in de pandemie alsmaar meer te drinken. De persconferentie werd een stuk leuker met een glas wijn erbij.

En als ik met vrienden even gal wilde spuwen over al die festivals die niet doorgingen, dan deden we dat steevast met een borrel erbij. Zo sloop de routine van ‘alleen in het weekend’ eruit en ‘bij allerlei soorten gezelligheid’ erin. Na het sporten, een verjaardag, een etentje, in de kroeg of – gewoon – omdat ik er zin in heb.

Borrels en borrelplankjes

En ook afgelopen zomer, toen alles weer mocht, heb ik heel wat avondjes doorgehaald. Terrasjes, festivals, verjaardagen, met collega’s doordeweeks op stap, (mini)vakanties en ga zo maar door. Op zich nog steeds niet erg, ware het niet dat bij die borrel ook vaak een borrelplank besteld wordt en mijn broeken ineens toch niet meer zo lekker zaten.

En dus ben ik even gestopt. Omdat ik de calorieën niet wil drinken en wil zien wat het effect is van een maandje niet. Maar ik ben eigenlijk nog meer gestopt om te zien of ik het makkelijk vol kan houden.

Oma iets weigeren

Over het algemeen gaat het me prima af. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik niet de grens ben gaan opzoeken. Ik blijf weg van de kroegen en heb geen borrelavondjes met vrienden in m’n agenda gepland staan. En als ik op de bank een filmpje kijk, drink ik daar net zo lief een colaatje bij.

Maar dit weekend, toen mijn oma me vroeg of ik een wijntje wilde, moest ik toch even slikken. Mijn 87-jarige oma iets weigeren, ai. Lastig. Heel even schoot de gedachte door mijn hoofd: “Niemand hoeft het te weten! Het blijft tussen jou en je oma!” Maar dan zou ik valsspelen. “Nog twee weken,” zei ik tegen mijn oma. “Zet de wijn maar vast koud.” 

4 reacties

  • Moi

    Goede actie! Wij hebben ons alcoholgebruik ook drastisch omlaag geschroefd. Niet helemaal zonder, maar ipv elke avond een paar glazen Port nemen we nu alleen een wijntje als we uit eten gaan en dat is hooguit 1 keer per week. Thuis drinken we niet meer. Het rare is dat ik verwacht had het erg te missen, maar een kop thee is net zo lekker ‘s avonds heb ik gemerkt. En het scheelt kilo’s!

    • Maaike

      Wat goed! En inderdaad fijn dat je dan ook merkt dat je het ‘s avonds niet eens zo mist. Des te lekkerder om de wijn of port dan te bewaren voor een feestelijk momentje. Heel goed!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.