Persoonlijke verhalen

Sfeerverslag Dicky Woodstock 2017

Schrijven over een driedaags festival kan haast wel een boek opleveren, zoveel gebeurt er in die drie dagen. Voor de Steenwijker Courant deed ik een poging het festijn samen te vatten in een groot sfeerverslag. Ik schreef al eerder apart over de donderdag en de vrijdag

Steenwijkerwold bruist ieder eerste weekend van augustus door het Dicky Woodstock popfestival. Deze 29e editie met grote namen zoals Doe Maar, Gerard Joling, Death Angel en Rowwen Hèze trokken maar liefst 27.000 bezoekers.

Donderdag

Het geroezemoes in de tent verstomd als Doe Maar het podium op komt. Anderhalf uur lang speelt de band hun grootste Nederpophits. Hilda Baas uit Oldelamer: “Het is toch nostalgie. Ik weet nog goed dat er vroeger bij mij op school twee meiden ontzettend fan waren. Ze hadden álles van ze. Toen de groep besloot te stoppen, waren ze er letterlijk ziek van.”

Zelf is ze niet zo idolaat van de groep. “Maar het is wel heel mooi om erbij te zijn.” Tekla Hulschen uit Beverwijk is wel al jaren fan van de groep. “Het was een verjaardagscadeautje van mijn vriend!” Haar ogen stralen als ze over Henny Vrienten en Ernst Jansz praat. “Henny was altijd de bad boy, Ernst meer de goedzak.”

Trekkertrek

Op vrijdagochtend is het geronk van de trekkers al vroeg te horen. In totaal verschijnen 165 deelnemers aan de start van de eerste editie van de trekkertrek. Deelnemers starten in verschillende klassen, startend bij 2,5 ton en eindigend bij 11 ton. Bezoekers komen af en aan het terrein op om een kijkje te nemen bij al die pk’s.

’s Avonds staat het feest geheel in het teken van wit en glitter. André Hazes Jr. is de eerste grote naam die optreedt in de grote tent. Wel is er veel beveiliging op en voor het podium. Een aantal weken geleden werd er bij Koloniefeest in Willemsoord bier naar hem gegooid, waarna hij het podium verliet. En aangezien er geruchten over weddenschappen rondgingen over hoe snel ze hem dit keer weg kunnen krijgen, heeft de organisatie daarop ingespeeld.

André heeft dan ook nog net een stap op het podium gezet, als het eerste biertje gegooid wordt. Meteen duikt de beveiliging er bovenop en wordt de jongen in kwestie de tent uitgebonjourd. Henk Kranendonk: “Later kwamen er nog een paar jongens bij. We hebben ze even een uurtje in een van de units gezet om af te koelen en met ze te praten. Hopelijk hebben ze ervan geleerd.”

Witte engeltjes

Hoewel lang niet iedereen gehoor heeft gegeven aan het thema wit en glitter, zijn er ook veel die dat wél hebben gedaan. Eigengemaakte glitterpakken, glitterbaarden, witte engeltjes of witte tutu’s. Bij velen is er wel iets van wit en glitter te ontdekken.

Halverwege de avond worden vijf groepjes en/of duo’s op het podium gevraagd. Onder hen is Nienke Demmink uit Blesdijke. Met haar zes vriendinnen hebben ze zich gehuld in witte bruidsjurken. “En dat levert nu deze mooie prijs op. In 2018 mogen we naar de toppers!”

De regen komt ’s avonds met bakken uit de hemel, maar dat mag de pret niet drukken. Even een sprintje trekken naar de wc’s en daarna weer opwarmen in een van de goedgevulde tenten.

Zwientie tik

Zaterdagmiddag is het prachtig weer voor de familiemiddag. Het is dan ook een drukte van jewelste bij het zwientie tik’n. De deelnemers die zo moedig zijn om geblinddoekt in de modderpoel op zoek te gaan naar een van de twee varkens, lijken er allemaal zin in te hebben. Ze gaan dit varkentje weleens even wassen! Waar de een heel voorzichtig op zoek gaat naar het varken, maakt de ander reuzesprongen door de bak.

Na een zinderende finale is het uiteindelijk Yorni Roest uit Marijenkampen die wint. Het publiek zoekt op het binnenterrein weer een ander plekje op en de vrijwilligers laden de varkens weer in de wagen. Alleen heeft eentje daar totaal geen zin in. Hij ligt wel lekker daar in die modder. De twee vrijwilligers zoeken al snel versterking en proberen nu met zijn vieren het varken de juiste richting uit te krijgen, maar als dat ook niet werkt, wordt er nog meer versterking bijgehaald. Uiteindelijk is het tien tegen een en geeft het varken zich gewonnen.

Rock en roll

Als de laatste avond is aangebroken staan hier en daar de gezichtjes een beetje sip. Zo ook die van Marco van der Vegt uit Paasloo. “Het was machtig mooi. Ik vind dat er volgend jaar maar een extra dag feest moet komen!” Ook Martine Kleinhoven is razend enthousiast. “Een machtig mooi boerenfeest!” Naast haar staat Linda Kraak: “Woodstock is gezelligheid en rock en roll. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.”

Organisator Henk Kranendonk heeft ook alleen maar positieve woorden. “We hebben weer drie machtig mooie dagen gehad. Iedere dag was de sfeer geweldig! De muziek was wederom voor een breed publiek toegankelijk. En uiteraard wil ik de organisatoren, het bestuur en al die vrijwilligers bedanken. Zonder hun inzet geen feest.”

De laatste klanken van de muziek zijn te horen. Hier en daar rollen nog een paar mensen door de modder. Er worden nog wat nummers uitgewisseld en het aller-aller-allerlaatste drankje gedronken… Op naar editie nummer 30.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.