boekrecensie Cis Mijer - verdoofd
Boekenhoekje

Een boek over een wel heel dapper meisje

RECENSIE CIS MEIJER – VERDOOFD
Een nadeel aan e-books vind ik dat je de achterflap niet kunt lezen. Zo begon ik in dit boek van Cis Meijer en kwam ik er na een paar bladzijden achter dat het een spannend young adult boek is. ‘Vanaf 13 jaar’ staat er op Bol.com. Ineens viel het op z’n plek: daarom is ‘ie een beetje simpel geschreven! 

Jeugdboeken komen in allerlei vormen en maten. Ik verslond vroeger boeken van Carry Slee, Thea Beckman, J.K. Rowling en een héle reeks paardenboeken. Veel van die jeugdboeken worden ook door volwassenen gelezen. De thema’s zijn vaak herkenbaar en het is meestal niet zo ingewikkeld geschreven.

Toch lukte het mij niet om mij in dit verhaal te verliezen. Misschien kwam het door de schrijfstijl, misschien door de 15-jarige hoofdpersoon Lotte… Ik weet het niet.

Over het boek ‘Verdoofd’

Als Lotte een ansichtkaart krijgt van haar zus die in Parijs bezig is haar modellen carrière op poten te zetten, voelt Lotte dat er iets mis is. Ze hebben zo’n goede band, dat Lotte af en toe een flits ziet van het gezicht van Nina. Ze voelt dat er gevaar dreigt. Als ze dan op de kaart ook nog eens HLP ontcijfert, weet ze zeker dat het mis is.

Ze sleept haar vader mee naar Parijs waar ze bij een vriendin van haar vader en diens zoon gaan logeren. In het geniep gaat Lotte op zoek naar Nina. Ze móét haar vinden. De vriendin van haar vader vindt ze maar een naar mens en ze krijgt sterk het gevoel dat ze iets voor haar achterhoudt.

Als ze over Nina begint, lijkt iedereen te denken dat die ‘gewoon’ even op vakantie is. Maar waarom staat haar koffer dan nog op haar kamer? En waarom wordt zij gevolgd? Op het laatste kaartje van Nina stond een datum en die komt steeds dichterbij. Gaat ze Nina op tijd vinden?

Mijn oordeel

Ik kon mij niet goed identificeren met de 15-jarige Lotte. In andere recensies lees ik over haar moed. Ik vond haar vooral naïef en dom. Want even serieus: wie gaat er nou in zijn eentje naar de Franse catacomben als je daar nog nooit geweest bent? En dat om een of andere helderziende te vinden, wetende dat er allerlei junks rondlopen?

En de manier waarop ze haar vader binnen een uurtje heeft omgepraat om ‘even’ een week naar Parijs te gaan? Dat is toch niet logisch? Moet hij niet gewoon werken? Ik vond het nogal vergezocht allemaal.

Het tweede deel van het boek, de ontknoping, was daarentegen wel heel goed geschreven. De spanning spatte van de bladzijden af. Ik heb dan ook de laatste hoofdstukken in een mum van tijd uitgelezen, omdat ik benieuwd was of het Lotte zou gaan lukken haar zus te vinden. Bij wie was ze dan? En waarom?

Leuk vermaak

Als je niet zo’n kritische lezer bent, denk ik dat je je prima zult vermaken met dit boek. Het is makkelijk geschreven, komt lekker snel op gang en doordat er bij ieder hoofdstuk een kaartje zit van waar het verhaal zich afspeelt, heb je ook nog iets om naar te kijken.

En heb je kinderen die van spannende boeken houden? Dan is het boek absoluut een aanrader om lekker mee weg te kruipen op de bank.

Titel: Verdoofd (2014)
Auteur: Cis Meijer
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein
Prijs: 13,99 (paperback) 9,99 (Ebook)
ISBN: 9789026136450
Aantal pagina’s: 240

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.