Persoonlijke verhalen

Maaike in Londen: vermoorde kroonprinsen, exotische dieren en talloze hotspots

In al die jaren dat ik al op deze aardbol rondloop ben ik al in veel landen en steden geweest, maar nog nooit in het Engelse Londen. Inderdaad, die stad met de Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Palace en met misschien wel het beroemdste koningshuis van de wereld. Half december stapte ik op het vliegtuig om daar lekker de toerist uit te hangen en natuurlijk maakte ik weer van alles mee. 

Opstijgen en bijna meteen weer dalen: Londen ligt maar op een steenworp afstand van Nederland. Vanaf Stansted Airport pak ik de trein en binnen een uur ben ik in het centrum van Londen. Dan is het nog maar een klein stukje naar mijn hostel, St. George Inn, in de buurt van de London Bridge.

Verrassing nummer 1

Mijn eerste avond begint meteen goed. Dave, een goede vriend van een vriendin, had me uitgenodigd om naar een kaas- en wijnproeverij in de wijk Greenwich te gaan. Greenwich, waar kennen we dat ook alweer van… Oh ja, alle klokken ter wereld worden op de tijd in Greenwich afgestemd vanwege de nulmeridiaan die dwars door de wijk gaat en zo het oostelijke en het westelijke halfrond van elkaar scheidt. De basistijd is dan ook Greenwich Mean Time (GMT). Goed, tijd voor wijn en kaas! Bij The Old Brewery staat een grote kaasplank klaar, evenals een zestal glazen wijn. Hongerig val ik aan. Sommigen zijn onwijs lekker, anderen zijn wel heel uniek van smaak…

Supersnelle klipper

Na de proeverij nemen Dave en een vriend van hem mij mee de wijk in. We wandelen langs UNESCO-werelderfgoed Maritiem Greenwich, we zien aan de overkant van het water de skyline van de Canary Warf en we stuiten op de Cutty Sark. Dit schip is de enige overgebleven theeklipper van de wereld. Hij is gebouwd in 1869 en werd gebruikt om thee vanuit China naar Europa te vervoeren. Het vergaarde wereldwijde roem door véél sneller te zijn dan andere theeklippers.

Moe van de reis snak ik later die avond naar slaap, maar bij het hostel staat me een enigszins vervelende verrassing te wachten. Eerst ziet het er allemaal nog wel gezellig uit. Binnen is er livemuziek en er wordt luidkeels meegezongen. De hostelkamers zijn op de eerste verdieping, dus recht boven de pub. En daar kom ik er al snel achter dat de muziek woord voor woord te horen is. Zelfs mét oordopjes in. Oeps, gevalletje “niet goed gelezen”…

Op pad met een gids  

Ik word die ochtend geradbraakt wakker, maar sta alsnog vroeg op en ga op verkenningstocht richting Buckingham Palace. De frisse wind zorgt ervoor dat ik me al snel een heel stuk wakkerder voel. Voor die middag heb ik een drie uur durende wandeltour geboekt. Vanuit Covent Garden neemt gids Elly mij en een stuk of twaalf anderen mee langs diverse hoogtepunten in de stadsdelen Covent Garden en Westminster.

Elly vertelt aan de lopende band verhalen; met name over het Engelse koningshuis is veel te vertellen. Zo vermoorde koning Henry nogal wat van zijn vrouwen en deed een troonopvolger afstand van de troon omdat hij verliefd was op iemand die geen koningin kon worden. Na drie uur eindigen we bij de Westminster Abbey. De kerk waar royals prins William en Kate zijn getrouwd.

Notting Hill

Ah, Notting Hill. Een heerlijke wijk met mooie Victoriaanse huizen én met veel gekleurde huizen die een lust zijn voor het oog. Ik wandel zaterdagochtend naar de Portobello Market, een populaire antiekmarkt. Ik ben er niet de enige en slenter mee in de stroom mensen om leuke kraampjes te bekijken.

Na dit uitstapje neem ik een kijkje in Hyde Park waar een grote kerstmarkt/kermis is. De hoeveelheid schreeuwende en jankende kinderen zorgt ervoor dat ik hier snel weer wegga. Ik neem een kijkje bij warenhuis Harrods, ga dan terug naar Trafalgar Square waar ik nog een hele poos door de straten van Londen dwaal.

Die avond is het tijd voor feest! Het is zaterdagavond en met zoveel pubs om mij heen vind ik het een must om tenminste in één ervan met de voetjes van de vloer te gaan. Een jongen uit mijn hostel en Engelsman Dave gaan mee dansen, drinken en zingen. Dat riedeltje wordt de hele avond herhaald tot we niet meer kunnen en we onze bedden opzoeken.

Onthoofdingen en een verdwenen kroonprins

Op mijn laatste volle dag staan nog een paar parels op de planning, beginnend met Tower of London. Daar staat me een dosis interessante geschiedenis te wachten. De Tower is in de loop der jaren een paleis geweest, maar ook een wapendepot en gevangenis. Veel toeristen komen hier om de kroonjuwelen van het Britse koningshuis te bewonderen. Ik start daar ook en de diamanten schitteren me vanuit hun beveiligde vitrines tegemoet.

Hierna duik ik in de geschiedenis van de nogal beruchte gevangenis. Veel politieke tegenstanders van de Engelse kroon werden hier opgesloten en ter dood gebracht. Vaak gebeurde dat door publiekelijke onthoofding… Ieks. In de Garden Tower stuit ik op het verhaal van twee broertjes, kroonprins Edward en Richard. Nadat hun vader overleed, werden zij hier opgesloten door hun oom Richard of Gloucester. Alleen… er werd nooit meer iets van de broertjes vernomen. Vanwege hun afwezigheid werd Richard tot koning gekroond. Bijna twee eeuwen later werden twee skeletten gevonden op het complex. Zou Richard zijn neefjes hebben vermoord om aanspraak te hebben op de troon?

Exotische dieren

De laatste expositie vind ik misschien wel het leukst. De Tower kende in de loop der jaren namelijk veel bijzondere bewoners, zoals exotische dieren! In de 13e eeuw kreeg de toenmalige koning een olifant cadeau. Hij wist niet wat hij ermee aan moest, dus gaf hij het dier onderdak in de toren en voerde het alcohol. Niet lang daarna ging het dier dood vanwege alcoholmisbruik.

Het bleef niet bij dat ene dier. Er kwamen leeuwen, apen, tijgers, slangen, struisvogels en zelfs een ijsbeer. De ijsbeer zwom aan een lange ijzeren ketting in de Theems, zodat hij zelf zijn vis kon vangen. De Londense bevolking mocht trouwens gewoon op bezoek komen om de dieren te bewonderen. Namen ze een hond of een kat mee, mochten ze gratis naar binnen. Die dieren werden dan aan de leeuwen gevoerd…

Nog meer hotspots

Na de Tower wandel ik langs St. Pauls Cathedral en loop dan in de richting van de rivier waar ik bij de Sherlock Holmes pub een pint drink. Daar vlakbij pak ik de voetgangersbrug die me een prachtig uitzicht biedt op het beroemde reuzenrad, de Londen Eye. Wist je dat er per ronde 800 mensen in het reuzenrad kunnen?

Aan de overkant bezoek ik het laatste toeristische gebouw van deze trip: The Shard, een 310 meter hoge wolkenkrabber. Met de lift zoef ik naar de 72e verdieping waar duidelijk wordt dat de hoge toegangsprijs het allemaal waard is. Wát een uitzicht. Als ik er ben, gaat de zon net onder waardoor de stad nog eens extra mooi verlicht is. Niet veel later is het donker en kijk ik glimlachend naar de lichtjes van de stad onder mij. Wat een goede manier om mijn citytrip af te sluiten.

 

Heb ik alles gezien? LANG NIET! Op mijn lijstje stonden nog zoveel meer mooie, optionele hotspots in de stad waar ik niet aan toe ben gekomen. Er komt vast een volgende keer, dus laat ik dat lijstje maar goed bewaren…

Ben jij weleens in Londen geweest? Wat moet ik de volgende keer ab-so-luut niet overslaan?

2 reacties

  • Moi

    Leuk beschreven! De theeklipper is trouwens de Cutty Sark, niet Shark. Oxford Road en trafalgar square zijn ook leuk om volgende keer te doen, net zoals covent garden. Qua eten: publunch met steak and kidney pie of fish and chips natuurlijk. Of Cream tea, hoewel je dat beter in de regio van Devon kunt doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.