Het is politiek voor en na de laatste weken. Onder de niet-stemmers roept dat vooral vieze gezichten op. Alsof ze hun arm in het achtereind van een koe moeten stoppen en zo een halfuur moeten blijven staan. Voor al die niet-stemmers heb ik nieuws: dat is het niet! Eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan jullie. Daarom leg ik uit waarom je dat stemmen vooral wél moet doen.
Het belangrijkste argument van niet-stemmers? ‘Die campagnes lopen uiteindelijk toch op niets uit als ze weer met elkaar moeten gaan samenwerken.’
Klopt, al is het plan van slagen groter als de partij waarop je stemt, de meeste zetels heeft en mag samenwerken met een partij die ongeveer dezelfde opvattingen heeft. De grootste partij zal zich in ieder geval hard maken om hun campagnepunten door te zetten.
Ik stem toch niet
En dan stem je niet. Weet je wel wat er dan met je stem gebeurd? ‘Die gaat toch naar de grootste partij?’ NEE! Dit is de allergrootste misvatting omtrent stemmen.
Ga je 15 maart niet naar de stembus, gebeurt er helemaal niets. Datzelfde geldt ook voor blanco of ongeldig stemmen. Dus nogmaals: jouw stem gaat NIET naar de grootste partij.
Ga je wel naar de stembus en stem je blanco of vul je iets ongeldigs in, dan wordt dit alleen meegerekend bij het opkomstpercentage (want je bent een stemmende kiezer). Die stemmen gaan dus ook niet naar de grootste partij. Behoorlijk zinloos, dus. Kun je net zo goed wel een hokje aankruisen.
Ik bemoei me niet met politiek
Tim Hofman is de laatste tijd druk bezig om de politiek dichterbij jongeren te brengen. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat ongeveer 1 op de 3 jongeren niet stemt. Hij probeert daar verandering in te brengen en zei in een interview met BALINNN:
‘Denk niet: ik bemoei me niet met politiek… Want de politiek bemoeit zich wel met jou.’
Tim haalt het voorbeeld van Brexit aan. Veel jongeren waren niet gaan stemmen en werden de volgende ochtend wakker met het nieuws. Er was positief gestemd voor een Brexit. Ineens dachten deze jongeren: Maar wacht eens even, dat wil ik helemaal niet!
Tja… ineens voelde het als iets goors, alsof je net zonder handschoenen hondenpoep hebt moeten opruimen. Om dat te voorkomen, hadden ze maar naar de stembus moeten gaan.
Iemand anders lost het wel op
Dat geldt natuurlijk ook voor Nederland. Als je je druk maakt om het leenstelsel, om je opa of oma die zorg nodig hebben, over de hoge belastingen, over de vluchtelingen… dan kun je je daarvoor je stem uitbrengen.
Maak niet dezelfde fout als de Britten. Zij dachten allemaal: ‘Ach, mijn buurman lost dit wel op. Hij gaat stemmen.’ Maar als die buurman niet gaat en precies hetzelfde denkt over de rest van de straat die vervolgens ook allemaal niet gaan, dan gebeurt er niets.
En ik weet het! Ik vind politiek normaal gesproken ook niet heel boeiend, maar het is wel heel belangrijk.
Mijn stem doet er toch niet toe
‘Nou en dan ga ik stemmen, wat maakt het uit? Mijn stem doet er toch niet toe.’
Veel jongeren lijken er zo over te denken. Volgens Wouter van der Brug, Hoogleraar Politicologie aan de UvA zijn jongeren veelal bezig met een andere levensfase. Ik snap het wel. Als het 15 maart keihard regent, ga ik ook niet graag naar buiten. Lig ik ook liever op de bank met een zak chips om series te kijken en na te denken over wat ik het weekend ga doen.
Maar die stem van jou, doet er dus wel degelijk toe. Brexit had voorkomen kunnen worden als er meer was gestemd. President Trump: complete verrassing. Verwacht was dat bepaalde groepen meer op Clinton zouden stemmen, maar die groep ging niet massaal naar de stembus, met dit als resultaat.
Maar ik weet niet wát ik moet stemmen
Kijk, nu zijn we al een stap dichterbij. Je hebt een stempas, geldig legitimatiebewijs: nu alleen nog een keuze maken uit al die partijen. Zelf praat ik er graag over met mijn ouders. Wat gaan zij stemmen en waarom? Sluiten die actiepunten aan bij mijn eigen opvattingen?
Je zou natuurlijk alle verkiezingsprogramma’s door kunnen lezen (let op: weg weekend!). Beter is om een overzicht van de belangrijkste campagnepunten van de tien grootste partijen op te zoeken en te kijken naar wat jij belangrijk vindt.
Je kunt natuurlijk ook de Stemwijzer doen. Welke drie partijen komen daaruit? Ga vervolgens naar de website van die drie partijen en bekijk wie van de drie je het meeste aanspreekt. Er zal nooit een partij zijn waar je het op alle fronten mee eens bent, maar zoek eentje die het meest overeenkomt met dat wat jij belangrijk vindt. En stem gewoon, oké?
Nog heel even he, waarom zou ik stemmen?
- Omdat je invloed hebt op hoe en door wie het land wordt bestuurd
- Je ook kunt voorkomen dat een bepaalde partij te veel macht krijgt
- Je ook kunt laten zien dat je teleurgesteld bent in het huidige kabinet (en daarom op een totaal andere partij stemt)
- Het is een belangrijk recht (waar we lang voor gevochten hebben)
- Als je niet stemt, heb je geen recht van spreken. Dus geen gemekker over hoge belastingen, over een tekort aan blauw op straat, bezuinigingen in de zorg… ZEUR DAN OOK NIET.
- Ik wil achteraf voorkomen dat ik baal van de uitslag en spijt krijg dat ik niet hem gestemd
Ik ga zéker stemmen, omdat ik denk dat je zeker invloed hebt op de maatschappij als je stemt. Wil je dat de dienstplicht weer wordt ingevoerd? Wil je uit Europa? Vind je het belangrijk dat we meer over het milieu nadenken? Wil je de studiefinanciering terug?
Je moet ergens wel íéts van vinden. Gebruik dat. Laat jouw stem gewoon horen op 15 maart.