Ja, het is vijf december. Misschien ben je nu op de valreep gedichten aan het schrijven en kom je niet verder dan: “Sint zat eens te denken, wat zal ik jou nou toch eens schenken”? Origineel? Nee, maar dat je het probeert is al heel wat. Wil je toch iets verder komen dan dat? Volg dan snel onderstaande stappen.
1. Als je voor meerdere mensen een gedicht moet schrijven, begin gewoon bij de gemakkelijkste persoon. Na even oefenen, komt de inspiratie voor de moeilijkere persoon ook!
2. Bedenk twee à drie gebeurtenissen van het afgelopen jaar en schrijf die (zonder rijm) in een paar zinnen op
3. Bedenk hoe lang je je gedicht wil maken: 4 regels? 8? Of zie je wel waar je uitkomt?
4. Probeer niet echt een begin te maken, maar start gewoon met een leuke gebeurtenis
5. Schrijf een heldere, korte (!) eerste zin
6. Als die op papier staat, koppel je meteen even terug: eindigt het op een rijmwoordje? Niet? Herschrijf dan de zin op zo’n manier dat hij wel kan rijmen
7. Denk ook vooral niet al te veel na: verfraaiing kan later nog wel
8. Je typt geen brief aan koning Willem-Alexander of Maxima, dus perfect Nederlands is niet verreist. Vervorm de zin af en toe gerust (vb: Dat gaat uit, dat kledingstuk in plaats van, dat kledingstuk gaat uit). Iedereen begrijpt het wel
9. Als je de eerste gebeurtenis gehad hebt, probeer dan een bruggetje te bedenken naar de tweede gebeurtenis
10. Lukt dit niet? Sla het bruggetje eventjes over en vul het later in. Begin dan gewoon aan de tweede gebeurtenis. Soms heb je geen bruggetje nodig!
11. Moeilijk persoon die je niet zo heel goed kent? Verzin dan een verhaaltje waarin hij of zij de hoofdpersoon is. Misschien is degene die je getrokken hebt nog vrijgezel en bedenk je een heel verhaal over de zoektocht naar de liefde die uitkomt bij Sinterklaas.
12. Sowieso geen rijmwonder? Originele dingen zijn voor de afwisseling ook altijd leuk:
– CD met een liedje over Zwarte Piet en Sinterklaas + de songtekst. Hoor je je schoonvader al heel hard “Pepernoten, pepernoten, pepernoten” brullen?
– Als Fries bijvoorbeeld het Friese volkslied uitprinten. Lees maar voor, alsjeblieft!
– Iemand in de familie die Facebook en/of Twitter verslaafd is? Lekker alle statussen laten voorlezen
13. De afsluiting kan standaard: “Het is geen cadeautje dat fluit, maar hup, pak het maar snel uit”, maar het is niet verplicht om een afsluiting bedenken. Sluit de gebeurtenis af met een goede oneliner, uitsmijter of grapje