Zwanger raken, een dikke buik krijgen, na negen maanden al puffend het kindje ter wereld brengen en hem of haar in je armen sluiten. Al vanaf kleins af aan wordt een baby krijgen geromantiseerd.
‘Hoeveel wil jij er?’ vroegen klasgenootjes op het schoolplein, waarna er gekletst werd over namen en geslachten. Maar wat nou als later blijkt dat je er misschien wel niet goed voor kunt zorgen? Als je bijvoorbeeld verstandelijk beperkt bent?
Mishandeling
Deze discussie komt niet uit de lucht vallen, maar staat sinds vorige week wel weer bovenaan op de kaart. De twintigjarige Daniëlla werd door haar zwakbegaafde ouders op gruwelijke wijze vermoord en Daniëlla is niet het enige slachtoffer. Jaarlijks vallen er zo’n vijftig doden door mishandeling, waarvan het merendeel van de plegers zwakbegaafd is.
Gedwongen
Gedwongen anticonceptie is volgens Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan de universiteit van Utrecht, de oplossing. Toch voelt het voor mij niet goed. Het idee dat verzorgers iedere dag gedwongen een pil in iemands mond stoppen, bezorgt mij de kriebels.
Misschien kiezen ze later wel voor een andere maatregel, zoals het operatief laten verwijderen van de baarmoeder. Het gaat ver, want wanneer ben je dan te zwakbegaafd om goed voor een kind te kunnen zorgen?
Gezakt
Wie weet moet je straks wel eerst een IQ-test afleggen. Slaag je daarvoor, mag je misschien wel een proefbaby mee naar huis nemen. Ai, thuis eventjes niet goed opgelet. Het babypopje valt van de bank op de grond, waarna de rechter besluit een knalrode stempel in het dossier te zetten. GEZAKT! Je kansen op een baby zijn verkeken.
En hoe zit het dan met een zwanger meisje van vijftien? Is zij ook te zwakbegaafd om voor een kind te zorgen? Want die gedwongen anticonceptie is ook voor andere ‘risicogevallen’, aldus Paul.
Belang van het kind
Natuurlijk snap ik het. Iemand die niet voor zichzelf kan zorgen, kan ook niet voor een kindje zorgen. Toch zorgen mensen met een hoog IQ ook lang niet altijd goed voor hun kroost. En ook in zulke gezinnen komt geweld voor. In alle gevallen moet het belang van het kind voorop gesteld worden.
Mensen met een beperking moeten al vroeg voorlichting krijgen over wat een kind allemaal wel niet betekent en dat geldt ook voor tienermoeders, alcohol- en drugsverslaafden. Een baby krijgen is niet zo rooskleurig. Het is een enorme verantwoordelijkheid. Maar gedwongen de pil of een andere vorm van anticonceptie? Dat druist toch wel tegen mijn principes in.