Door mijn stage zit ik nu gemiddeld een stuk langer in de trein op vrijdagmiddag dan voorheen. Meestal staar ik uit het raam, lees ik een boek of luister ik naar muziek en let ik niet op andere mensen. Maar zo af en toe, word je aandacht simpelweg naar de andere kant van een treincoupé getrokken.
Een paar weken geleden raasde de trein net langs de Oostvaardersplassen bij Lelystad, toen twee oudere dames begonnen te gillen…
“Kijk Hennie. Een bizon!”
Hennie staat bijna op de blauwe treinstoelen en drukt haar neus plat tegen het raam. “Waar?” roept ze uit.
“Nou, daar!” Mevrouw twee wijst naar buiten.
“Dat zijn toch gewoon koeien?”
“Oh, shit. Je hebt gelijk.”
“Nee, wacht. Het zijn geen gewone koeien. Ze zijn wel bruin. Die hebben we bij ons in Drenthe ook.”
Heerlijke treingesprekken
Ze keuvelen rustig verder en hebben niet in de gaten dat de halve treincoupé haast over de grond kruipt van het lachen. Bizons? Bruine koeien uit Drenthe? Wat zijn dit voor mensen?
Ik vind het heerlijk hoe mensen soms hun gesprekken voor in de trein zorgvuldig uitkiezen. Als iemand met een vriendin kletst, ontwijkt ze handig het woord ‘seks’, maar vervangt dat dan heel bijzonder met een ander woord. Als je ineens gaat zeggen: “Eh… ja gister hebben Remco en ik eh… leuk gekletst,” giechel, giechel, dan snap ik ook wel dat ze eigenlijk geketst bedoelt.
Mobiel verpest het
Meestal vergeet ik die gesprekken ook weer na een halfuur. Heel zelden schrijf ik er eentje op, omdat ik ze zo grappig of bijzonder vind. Er wordt in ieder geval toch nog af en toe een gesprek gevoerd, want dat wordt zo langzamerhand ook zeldzaam.
Met name de mobiel verdringt al langere tijd de kans op het voeren van een gesprek. En natuurlijk ook het luisteren van muziek. Ik vind het niet erg en doe het zelf ook, maar het kan een absolute ergernis worden.
Mensen die hun muziekje zo hard hebben staan, dat ik het zelfs nog hoor als ik de trein uitstap. En mobiele geluidjes van spelletjes en Whatsappjes? Nee, dankjewel. Zet hem dan gewoon op stil… Er bestaat nog altijd een treinetiqette. Maar gebruiken? Ho maar.