Misschien geniet ik tussen kerst en oud en nieuw wel het meeste van een alcoholische versnapering. Toasten op al het moois van het afgelopen jaar en de nare dingen gewoon verdrinken. Daarom speciaal voor jullie, mijn 8 anti-katertips. Want er is niets vreselijker dan ’s nachts (of de volgende ochtend) ellendig op de vloer in de badkamer naast de wc te liggen.
1. Water drinken. Héél veel water drinken
De ene onderzoeker zegt dat het helpt, de andere spreekt dat weer tegen. Wat ik wel weet, is dat het voor mij in ieder geval iets helpt. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en met water breng je je vochtgehalte weer omhoog. Meestal neem ik na een aantal alcoholische versnaperingen een glas water tussendoor. Doe ik dat niet, sla ik vlak voor het naar bed gaan minstens drie volle glazen water achterover.

2. Drink niets door elkaar
Voor je gaat protesteren: ik weet dat het wetenschappelijk gezien een kater niet érger maakt. Toch heb ik altijd het gevoel dat ik mij na talloze shotjes, wijn en mixjes een stuk ellendiger voel dan wanneer ik het gewoon bij een paar glazen wijn hou. Mijn tip: hou het bij één soort drank en neem hooguit één of twee shotjes.
3. Relax….
De avond is nog lang. Drink dus niet in een recordtempo al je drankjes op. Met alcohol ben je je lichaam aan het vergiftigen. Per drankje heeft je lichaam zo’n 1,5 uur de tijd nodig om de alcohol weer af te breken. Betekent dat één drankje per 1,5 uur drinken? Nee, ik weet dat dat een onmogelijke opgave is. Hou er wel rekening mee en sla niet ieder glas in één keer achterover.

4. Sigaretten? Nee!
Soms, héél soms, verlang ik naar een sigaret tijdens het uitgaan. De volgende ochtend word ik meestal wakker met hoofdpijn, zere keel en misselijkheid. Uit een studie van Brown University onder 100 studenten bleek dat de kater erger was onder studenten die tijdens het drinken rookten. Weer een goed excuus om ein-de-lijk eens te stoppen met roken!
5. Winterslaap
Plof na zo’n dag of avond in je bed om de eerstvolgende acht uren niet wakker te worden. Je lichaam heeft rust nodig, aangezien je jezelf eigenlijk hebt vergiftigd. Wist je dat je eerder last hebt van een kater als je slaap onderbroken wordt?
6. Ontbijtje erbij?
Soms moet ik er NIET aan denken om weer iets in mijn mond te proppen. Toch helpt het. Je hoeft niet veel te eten, maar een beschuitje, broodje of crackertje met kaas doet al wonderen. Het helpt je maag te stabiliseren. Het ultieme anti-katerontbijt is iets met eieren. Dus kan je dat aan, kook dan een ei of bak een omeletje en stouw al die gezonde B-vitaminen naar binnen. Vermijd vet eten en kruidenthee, dan werkt juist averechts.
7. Drink wat minder…
Ja, lekker cliché, maar het is wel waar. Hoe meer je drinkt, hoe meer kans op een kater. Ken je grenzen en stop als je genoeg gehad hebt. Een feestje hoeft niet gezelliger te zijn als je enorm veel gedronken hebt. En eerlijk is eerlijk: het is zo veel fijner als je de volgende dag weer fris en fruitig opstaat in plaats van ellendig.

8. Toch een kater?
Een ibuprofen kan bij heel erge hoofdpijn goed helpen. Drink verder veel water, neem een lekkere warme douche en als je moet overgeven, laat het dan gebeuren. Dan ben je het in ieder geval kwijt. Nog steeds misselijk? Het drinken van (echte) cola en het eten van paprikachips zou helpen tegen misselijkheid. Of zoals mijn eigen familie wel eens heeft gegrapt: begin gewoon weer met drinken.
