Leuke roman, maar… ook een beetje viezig

RECENSIE DAWN FRENCH – ROSIE ZEGT JA – Deze roman heb je binnen no-time uit, maar het verhaal? Dat is wel anders dan anders te noemen… 

Ik heb in het boek meerdere keren mijn wenkbrauwen heel hoog opgetrokken en bijpassende vieze gezichten getrokken. Nu wil ik natuurlijk niet te veel gaan weggeven, maar jeetje. En nog eens jeetje. En ja… misschien heb ik ook wel een paar keer heel hard gadverdamme geroepen.

Over de roman ‘Rosie zegt ja’

Rosie is 38 jaar als ze op stel en sprong verhuist naar New York en terecht komt bij het superrijke echtbaar Glenn en Thomas Wilder-Bingham. Ze wordt aangenomen om als nanny voor hun kleinzonen te zorgen.

 

Binnen de familie heerst veel verdriet en woede. De ijzige, kille Glenn ziet nergens meer plezier in. Haar man Thomas voelt zich al jaren onderdrukt en wil zo graag genieten van het leven, van de tijd die hij nog heeft. Alles wijst erop dat hij dat in zijn eentje moet doen. Hun enige zoon, Kemble, ligt in scheiding en vecht voor de voogdij van de twee jongsten.

En de vader is…

En dan is er nog Teddy, Kemble’s oudste zoon die zich geen raad weet met de situatie en wanhopig op zoek is naar de liefde en goedkeuring van zijn vader. Alleen is zijn vader onbereikbaar. Hij komt geen afspraken na en drinkt zich avond aan avond een ongeluk.

Rosie weet het leven van iedereen op zijn kop te zetten. Op goede, maar ook op minder goede manieren. Ze is als een wervelwind binnen het gezin. Als ze dan plotseling zwanger raakt, staat het hele huis op zijn kop. Wie de vader is? Dat weten we niet. Het kan of de familie hechter maken, maar het kan ook alles als een berg luciferstokjes uit elkaar laten vallen…

 

Oordeel over het boek

Hoewel ik een aantal keer heel vieze gezichten heb getrokken, was ik gedurende het verhaal wel heel benieuwd naar het einde. Rosie is een soort moderne Mary Poppings, een wervelwind en ze lijkt overal wel een antwoord op te hebben.

Onbewust (of misschien wel bewust) helpt ze de hele familie. Zelfs de ijskoude Glenn die absoluut niet de touwtjes uit handen wil geven, lijkt ze uiteindelijk te kunnen bereiken.

Onderdeel van de familie

Met de tweeling gaat Rosie grappig om (en dat levert grappige stukjes op in het boek). Ze bouwt een speciale band op met de Poolse huishoudster. Ieder personage in het boek wordt uitgediept. Je leert ze allemaal een beetje kennen en het voelt alsof je een onderdeel wordt van hun familie. Alsof je bij hen aan de ontbijttafel zit en je kaarsrecht blijft zitten, want één verkeerde beweging en je krijgt een snauw van Glenn.

Waarom Rosie is gevlucht, wordt uiteindelijk wel duidelijk, maar het is maar mondjesmaat. Ik had nog wel iets meer willen lezen over haar leven dat ze achterliet in Engeland. Nu komt ze over als een flierefluiter, terwijl ze dat helemaal niet is.

 

Kortom: het boek leest lekker vlot weg, het bevat een aantal zeer onvoorspelbare twists en er zijn erg grappige momenten in verwerkt.

roman, boek, lezen, house of books
Roman van Dawn French

Titel: Rosie zegt ja (2016)
Auteur: Dawn French
Uitgever: The House of Books
Aantal bladzijden: 304
ISBN: 9789044350517

Meer boekrecensies vind je hier! 

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.