baggerrace.nl

Lekker ploeteren door de modder

OLDELAMER – Op zaterdagavond (18 juli) is het een drukte van jewelste langs de route van de baggerrace. Rond kwart over zeven rijden vier ladewagens afgeladen met mannen en vrouwen richting de start in Nijelamer. Maar liefst 190 deelnemers hebben zich opgegeven voor deze race en maken zich op voor de tweeënhalve kilometer door weilanden, sloten en over hindernissen, eindigend op het sportveld in Oldelamer. 

Een moeder kijkt lachend toe als het eerste groepje van start gaat en tikt haar dochter aan. ‘Doe jij volgend jaar ook mee?’ Haar dochter schudt wild haar hoofd. ‘Écht niet!’ roept ze en trekt een vies gezicht. Toch trekt de baggerrace ieder jaar weer meer deelnemers aan. Geheel vrijwillig ploeteren ze door de baggersloten.

Groepje jongens

Er wordt in verschillende categorieën gestart, waarbij de veteranen (40+) dit jaar een nieuwe categorie is. De meisjes en dames gaan als eersten van start. Hoe fanatiek enkele deelnemers zijn blijkt wel uit een groepje jongens. Ze hebben niet in de gaten dat ze nog niet mogen starten en racen tegelijkertijd met de dames richting de eerste sloot. Symen Oenema, lid van de baggercommissie, sprint er in volle vaart achteraan en houdt ze net op tijd tegen, terwijl de dames er in volle vaart vandoor gaan.

Toeter

Na een paar minuten mogen ook de jongens en heren starten. Nog voordat starter en commissielid Jolle Schaap op de toeter heeft gedrukt, gaan de jongens er al vandoor. Jolle kan net op tijd aan de kant springen voordat ook hij bijna meegesleurd wordt in de richting van de sloot. ‘Dat was wel even spannend,’ zegt Jolle vrolijk na afloop.

Ook dit jaar was er door de organisatie nagedacht over originele hindernissen, waaronder een grote glijbaan. De deelnemers moesten eerst naar boven klimmen om er vervolgens weer af te glijden en kopje onder in het water te belanden. De winnares van de dames, Astrid Logtenberg (20) uit De Hoeve vond dit het leukste onderdeel van het parcours.

‘Ik was als allereerste binnen, nog voor de mannen. Bij mij was de glijbaan dus nog droog!’ Het was Astrid haar eerste baggerrace, maar ondanks dat ze het erg zwaar vond, vond ze het ook erg leuk. ‘Ik denk dat ik volgend jaar wel weer meedoe!’ Tanja Krikke werd bij de dames tweede, gevolgd door Ellen Jansen. Bij de veteranen mannen werd Reinder-Jan Steenbeek uit Wolvega eerste, Kees Krikke werd tweede gevolgd door Peter Ziel. Bij de dames veteranen waren Wilma van Galen en Ilona Krikke degenen die de prijs in ontvangst mochten nemen.

Spierpijn

Linda van Hilten (20) uit Wolvega deed met een groepje collega’s van de woonwerkboerderij Ruimzicht in Oldelamer mee en kwamen als laatsten over de streep. ‘Ik wilde in eerste instantie helemaal niet meedoen,’ zegt Linda na afloop. ‘Ik ben namelijk helemaal niet sportief! Toen een andere niet-sportieve collega aangaf ook mee te doen, ging ik overstag. Maar dit was eens en nooit weer…’

Linda lacht als ze terugdenkt aan het parcours. ‘Eén sloot zat vol drek. Er stond bijna geen water in, dus kwam je bijna niet vooruit. Ik ben er uiteindelijk door mijn collega’s uitgetrokken en heb daar nu nog spierpijn van. Toen we met zijn allen finishten voelde dat wel heel goed en dat biertje na de tijd smaakte nog beter!’

Zwaarder parcours

Ook de mannen vonden het een zwaar parcours. De strijd om de eerste plaatsen ging tussen Wessel Schilders, Dolph de Haan en Ludo Potiek. Al jaren domineren Dolph de Haan en Ludo Potiek de top drie waarbij ze meestal één of twee werden. Vorig jaar verscheen daar ineens Wessel Schilders (23) uit Heerenveen die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Ook dit jaar was hij de andere twee te snel af en kwam binnen in een tijd van 12.22.

De Haan en Potiek kwamen ongeveer twee minuten later binnen. ‘Ik had het idee dat het parcours zwaarder was dan vorig jaar,’ vertelt Wessel. ‘De hindernissen onderweg maakten het wel zwaarder, maar voor mij ook leuker. Als mijn schema het toelaat, doe ik volgend jaar zeker weer mee.’

Klik hier voor de foto’s en hier voor de uitslagen!

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *