Jong & onbezonnen

In de wereld van de pas afgestudeerden of bijna afgestudeerden hoor je eigenlijk steeds hetzelfde. Wat moet ik met mijn leven? Wat als alles niet gaat zoals we dat willen en wat als het uiteindelijk allemaal anders gaat dan gepland? 

Geacht worden op eigen benen te staan, zonder vaste baan en met nul zekerheid op zo’n baan is simpelweg doodeng. Een à twee bijbaantjes hebben, rondkomen van een schamele vijfhonderd euro per maand, terwijl je ook wel uit huis zou willen en je droombaan zou willen hebben. Maar helaas… het universum heeft nog even andere plannen voor je.

Kikkers & bad boys

Ook ik behoor tot die angstige groep “jongvolwassenen”, al weet ik 90% van de tijd dat het er allemaal bij hoort. In deze periode mag je je nog onvolwassen gedragen en zo af en toe stomme dingen doen. Nu mogen je ouders nog gebeld worden als je in laveloze toestand ‘per ongeluk’ iemands fiets meeneemt en in de sloot dumpt. Ze mogen je nog ophalen uit de gevangenis en je de les lezen als je een auto in de prak hebt gereden.

Deze jaren mag je kikkers zoenen, huilen om de verkeerden en smachtten naar die ene die jou niet ziet staan. Je hoeft je nog niet druk te maken over beleggingen, pensioenfondsen en de doofpotaffaires van de politiek. Want hoewel je je misschien niet vrij voelt om dit allemaal te doen, je bent het wel. Je bent vrij om te ontdekken wie je bent of wie je wilt zijn.

20-nog iets

Natuurlijk wil ik graag een vaste baan of honderden freelance schrijfopdrachten en natuurlijk maak ik mij me daar bij tijden druk om of dat allemaal wel gaat lukken. Ik weet ook dat ik het soms los moet laten en vooral plezier moet maken. Daarom ga ik gezellig na mijn werk iets drinken met collega’s. Wissel ik met vrienden grappige verhalen over van alles en nog wat uit en doen we af en toe heel stomme dingen waar we de volgende dag ontzettend spijt van hebben.

Het mag. We zijn verdorie nog maar in de 20 en kunnen de rest van ons leven nog braaf zitten zijn. Ik wil over 10, 20 of 50 jaar geen spijt hebben van de dingen die ik niet heb gedaan, omdat ik te druk was met leven in de toekomst en daardoor vergat in het nu te leven.

About the Author

2 thoughts on “Jong & onbezonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.