Woodstockjournaal deel 1+2

Ik ben door de Steenwijker Courant gevraagd het gehele weekend van Woodstock verslag te doen. Bij deze de verslagen van donderdagavond met Normaal en vrijdagavond met UB40. 

Deel 1: Lekker beuken zonder shirt

STEENWIJKERWOLD – Dat veel mensen Normaal voor de laatste keer willen zien, is te merken aan de drukte op de donderdagavond van het Dicky Woodstockfestival. Van heinde en verre komen mannen, vrouwen en zelfs kinderen op de band uit de Achterhoek af. Normaal gesproken kun je bij de ingang zo doorlopen, maar vanavond niet…

‘Ik zou vanavond niet heen, maar de laatste keer Normaal mag je toch eigenlijk niet missen…’ zegt Johan Cnossen (31) uit Ter Idzard. Meer mensen vonden dat en staan massaal te springen, dansen en elkaar aan de kant te beuken in de grote tent. Bennie Joling opent de show en speelt met zijn band de grootste liedjes. Dat hij af en toe even van het podium af is, maakt niemand iets uit, maar dat hij stopt, begrijpen de meesten wel. Vooraan in de tent wordt er massaal met bier gegooid en zijn voornamelijk mannen hun t-shirts niet zeker.

Beuken

Sweitse (16) en Freark (14) hebben meteen maar hun shirt uitgetrokken. ‘Wij gaan meestal naar het Veenhoopfestival en daar ben je zo je shirt kwijt,’ lacht Sweitse. ‘En zonder shirt kun je veel makkelijker beuken. Geweldig.’ Het is voor de heren de eerste keer Normaal, maar ook de laatste keer. ‘We vinden het geweldige muziek, maar die man kan ook niet veel langer meer. Wat we geweldig vinden is dat het onze eerste keer is op dit festival, maar het voelt alsof je hier al jaren komt!’ Voor Aniek Conradi is het de negende keer dat ze op Woodstock is. ‘Dit is meestal één van de gezelligste avonden. Ik zal ze missen!’

Mannenkoor Karrenspoor

Als Normaal al hun grootste hits gespeeld heeft, bedanken ze het publiek en maken ze ruimte voor de afsluiter van de avond: Mannenkoor Karrenspoor. De sfeer zit er lekker in en op alle oude hits zoals Koekalverij en Stro uit de polder danst iedereen tot in de late uurtjes nog even door. Als iedereen rond half drie naar huis gaat, liggen er vooraan in de tent nog een aantal verdwaalde kapotgescheurde t-shirts. Een laatste aandenken aan Normaal, zouden ze nou écht niet meer terugkomen?

Deel 2: Dreadlocks en headbangen

Dreadlocks, jointjes en de kleuren geel, groen en rood waren op vrijdagavond van Dicky Woodstok goed vertegenwoordigd. Met de grote publiekstrekker UB40 beloofde het een echte reggaeavond te worden. UB40, vooral bekend van de nummers Red red wine en Rat in the kitchen, zorgde voor een goed gevulde tent met veel Bob Marley lookalikes. Naast UB40 traden ook Rondje Doe Maar, John Coffey en Mental Theo op.

Degene met de mooiste outfit kon zoals ieder jaar een prijs winnen. Twee van die kanshebbers zijn twee vriendengroepen uit de omgeving van Steenwijkerwold die zich verkleed hadden als het Jamaicaanse bobsleeteam Cool Runnings.

Een groep van acht jongens en een groep van elf meiden, gehuld in de strakke schaatspakken van het Jamaicaanse bobsleeteam met zwart geschminkte gezichten zijn haast niet meer te herkennen voor hun vrienden. Zowel de heren als de dames reden de hele avond in hun eigen gemaakte bobslee door de grote tent en trokken daarmee veel bekijks.

‘Het leuke is dat we elkaar eigenlijk helemaal niet zo goed kennen!’ zegt Mechteld Jansen uit de omgeving van Steenwijkerwold. ‘We hadden blijkbaar allebei hetzelfde idee. Het enige verschil tussen ons en de mannen is dat wij rondrijden in een oude badkuip en zij echt een bobslee gemaakt hebben.’ De uitslag moet nog even op zich laten wachten, dat wordt zaterdagmiddag pas bekendgemaakt.

John Coffey

Wie het niet zo van de reggae moest hebben, kon in de Roktente genieten van de hardrockband John Coffey. Al bij het soundchecken stopte een enkeling zijn vingers in zijn oren. Dit was wel even wat anders dan het langzame deinen op de muziek van UB40. De echte fans van de Nederlandse band verzamelden zich vooraan in de tent.

Er werd massaal geheadbangd en kelen werden schor geschreeuwd. Een klein groepje mannen had helmen op waarmee ze hard tegen elkaars hoofd sloegen en elkaar omver beukten. Het hoorde er allemaal bij, want alles is mogelijk op Dicky Woodstock.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *